Stop de usynlige strømslugere

30. apr 2018

Det er nok kun en nyhed for de færreste – men der er penge at spare ved at slukke for dine elapparater, mens de ikke bliver brugt. Men når det kommer til rent faktisk få taget sig sammen til at ændre sine elektronikvaner, kunne de fleste af os nok godt gøre det bedre. Hvert år står standbyforbrug for millioner af kroner, som (metaforisk) smides ud af vinduerne i de danske hjem. Læs videre og find ud af, hvor meget strøm der egentlig ryger på hver type af elektronik, som er i det typiske hjem.

 

Hvad gør de andre danskere?

Cirka en ud af tre danskere slukker ikke for sine elapparater. Hos de familier med det største forbrug går op imod 15 % af elforbruget til standbystrøm.

Hvor meget strøm det enkelte elprodukt sluger afhænger naturligvis af dets alder, mærket, osv., men for de mest forbrugende danskere løber omkostningerne til stand by strøm op i omkring 360 kroner per person for et år, fortæller Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi, til TV2. Han mener at løsningen på, hvordan man sparer penge på elregningen, er, at blive bevidst om, og gøre det synligt for resten af boligens beboere, hvor mange penge der kan spares ved at foretage nogle små ændringer.

 

Hvor meget strøm bruger sådan en ... ?

Her er en liste med almindelige elprodukter, og det antal kWh og kroner, de cirka forbruger på et år, hvis de aldrig slukkes:

 

  • En ældre printer bruger cirka 100 kWh om et år, hvilket bliver til cirka 200 kroner.
  • Et hifianlæg: omkring 50 kWh – cirka 100 kroner.
  • Et 32 tommer TV: cirka 40 kWh om året, dvs. omtrent 80 kroner.
  • En microovn bruger omkring 35 kWh om året, svarende til omkring 70 kroner.

 

 

Forslag til en handlingsplan

Hvis du skal besvære dig med at lave en ændring i dine vaner, vil du formentlig gerne kunne måle på, hvor stor en effekt det så egentlig har haft.

Den bedste måde at holde øje med virkningen af dine nye vaner er at logge ind på dit elselskabs hjemmeside. Her kan de få et overblik over dit forbrug. Dernæst kan du lade der gå cirka en måned og så tjekke igen. Hvis man ellers ikke har ændret andre elvaner end sine standbyvaner, og ikke har været på ferie den ene måned, og så været hjemme hele den anden måned – ja, så kan man få et ret godt overblik over, hvor stor effekten har været.

Og forhåbentlig har den så været stor nok til, at du føler, at det kan betale sig at være opmærksom på de elslugende standbyprodukter.