Skal jeg købe eller leje?

08. apr 2018

Er du det sted i dit liv lige nu, hvor du står og skal til at begynde på et studie? Så går du måske også og overvejer, hvor du skal bo, og om du skal leje eller købe. Måske har du endda talt med dine forældre om, hvorvidt forældrekøb kunne være en god mulighed for jer? Så er her nogle idéer til, hvordan I kan komme frem til beslutningen.

 

Hvor skal du studere?

Hvilken by du skal studere i, er en vigtig faktor for, hvorvidt det kan betale sig at gå ud og købe en lejlighed eller anden bolig. Som mange nok ved, har byer som København, Aarhus og Aalborg de seneste år oplevet en stor fremgang, når det kommer til antallet af studerende, der gerne vil læse der, og dermed er også efterspørgslen på lejligheder steget markant. Netop derfor har man set flere eksempler på studerende eller forældre, som købte en lejlighed i en af disse byer for eksempelvis 10 år siden, og aldrig siden har betvivlet deres beslutning.

Er du ikke blandt dem, der skal flytte til København, Aarhus og Aalborg, kan det måske være lidt mere tricky at blive sikker på, hvorvidt det kan betale sig økonomisk at købe en lejlighed. Men helt overordnet kan det i hvert fald siges, at der er andre byer end disse tre, hvor der de senere år er sket en fremgang.

 

De lidt mindre byer

Skal du for eksempel flytte til den midtjyske by Herning, ligesom en del andre studerende, kan du starte med at se om du kan Google dig frem til udviklingen i boligpriser i Herning de senere år. Har du ikke helt held med at finde tallene, kan du ringe til en af de lokale ejendomsmæglere i det område, hvor du skal studere, og spørge efter nogle tal for udviklingen i området. Det kan jo også være ejendomsmægleren kan sige andre ting, der kan hjælpe dig til at blive klogere på, om det er mest rigtigt for dig at købe eller at leje.  

 

Hvor længe vil du bo der?

En anden ting, som kan være relevant at overveje er, om du regner med at blive boende i lejligheden eller huset i hele din studietid, og måske også i årene der følger. Nogle vil for eksempel gerne tage et semester i udlandet, og nogle ender med at finde et andet studie i en anden by, som passer bedre til dem. Det kan ske, at man ikke bliver så glad for lejligheden, som man havde forestillet sig til at starte med, og derfor gerne vil finde et andet sted i byen at bo.

Her er det jo dog vigtigt ikke at lade disse faktorer (eller bekymringer) være det, der bliver mest afgørende. For man kan jo godt beholde ejerlejligheden, selvom man flytter eller er i udlandet i et halvt års tid. Eller man kan sælge den, og måske stadig have tjent nogle penge på den, selvom der ikke er gået mange år.

 

Er du den vovede type?

Selvom mange tjener penge på deres lejlighed, kommer man selvfølgelig ikke uden om, at der er en grad af risiko for at miste penge på et køb af ejerlejlighed. Denne risiko kan man kun gøre op med sig selv. Det var et kort afsnit – men værd at nævne.

 

Luft i økonomien – vigtigt at overveje!

Derudover er et godt råd, at hvis man kun lige har råd til det, bør man tænke sig godt om. For én ting er at have en stærk nok økonomi – men det kan godt være rart også at kunne få råd til andre ting. For mange almindelige mennesker kan et køb af lejlighed eller hus for eksempel betyde, at der ikke er råd til at tage ud og rejse i tre måneder, eller købe den båd som far har drømt om gennem flere år. Så overvej derfor, om der vil være nok luft i økonomien efter et lejlighedskøb.