3 nemme madplaner

04. okt 2017

Lav madplan og få overblik

Det er en god idé at lave en madplan, hvis du gerne vil have bedre styr på dine indkøb og spare penge på madbudgettet. Ved at planlægge hvad du skal have i løbet af en uge, kan du bedre udnytte det kød og de grøntsager, du køber, så du ikke smider mad ud. Samtidig kan du nøjes med at handle få gange på en uge, og dermed mindsker du også risikoen for impulskøb.

 

Impulskøb er ofte af den usunde slags, så vil du leve sundere, er madplan også en god løsning. Det er nemmere at spise sundt, hvis det er planlagt, og du ikke hver dag skal tage stilling til, hvad du skal have at spise.

 

Sådan gør du

Har du aldrig lavet madplan før, er det måske lidt svært at vide, hvordan du skal gribe det an. Her er 4 gode råd:

 

  • Tjek din kalender

Det kan være en god idé at tjekke din kalender, når du laver en madplan. Hvis du på forhånd ved, hvilke dage du har travlt, så planlæg noget nemt mad, så du rent faktisk kan overholde din madplan. Ellers er den ikke meget værd.

 

  • Se i tilbudsaviserne

Kig i tilbudsaviserne og lad dig inspirere af tilbuddene, når du skal finde ud af, hvad du skal have. Det kan give gode ideer til aftensmaden, og samtidig gør du indkøbene billigere.

 

  • Planlæg ud fra tre-fire retter

For at udnytte alle madvarer bedst muligt kan du starte med at finde tre-fire retter, og hvad der er i ”overskud”, kan du bruge til at få udfyldt resten af planen. Det kan for eksempel være, at du skal have lasagne, og så kan du overveje at finde en anden ret med oksekød for at bruge resten af pakken eller for at købe en større og billigere pakke kød. Denne metode er især god ved grøntsager, som ikke kan holde sig så længe.

 

  • Lav ekstra aftensmad til frokost

Madplanen kan også bruges til at planlægge frokost, så du ikke bruger pengene på en sandwich eller dagens ret i kantinen. Det er billigere at have maden med hjemmefra, og hvis du laver en ekstra portion aftensmad, gør du det samtidig rigtig nemt for dig selv.

 

3 nemme madplaner

Herunder kan du se 3 eksempler på, hvordan en madplan kan se ud. Der er lavet en madplan på budget, en almindelig og en vegetarisk. Du kan selvfølgelig variere morgenmaden mere, end der er gjort i planen herunder.

 

Hent de 3 madplaner herunder 

 

Hent GRATIS madplan

Hent GRATIS madplan


Madplan på budget

Vil du gerne leve billigt, så er der her et forslag til en madplan. Der er flere gange, hvor du skal lave lidt ekstra til aftensmaden for at spise det til frokost næste dag. Når der står ”grønt” i planen, kan du selv vælge, hvilke grøntsager du bedst kan lide.

 

Mandag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Rugbrød med pålæg og grønt

Snack: Knækbrød med ost

Aften: Wok med kylling

Gem noget af kyllingen til frokost næste dag.

 

Tirsdag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Kyllingerester med grønt

Snack: Rugbrødschips med hytteost eller pesto

Aften: Lasagne med brød. Kom gulerødder og andet grønt i for at spare på kødet

Riv ekstra gulerødder, så der er til frokost dagen efter

 

Onsdag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Gulerodssalat med brød

Snack: Rugbrødschips med hytteost eller pesto

Aften: Rester af lasagne

 

Torsdag:

Morgenmad: Havregrød
Frokost: Rugbrød med pålæg og grønt

Snack: Gulerodsstænger med hytteost

Aften: Frikadeller og kartofler

 

Fredag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Kartoffelmadder og resterne af frikadeller

Snack: Knækbrød med hytteost og agurk

Aften: Koteletter med kartofler og gulerodssalat

 

Lørdag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Gulerodssalat med brød

Snack: Æbler i skiver med kanel

Aften: Biksemad med spejlæg af resterne af kartoflerne og kød fra fredag

 

Søndag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Omelet med grønt

Snack: Grøntsagsstænger med hytteost eller pesto som dip

Aften: Broccolisuppe

 

 

Madplan – den almindelige

Med denne madplan er der ikke forsøgt at spare, men der er stadig flere retter, hvor man kan bruge rester fra aftensmaden i sin frokost.

 

Mandag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Rugbrød med pålæg og grønt

Snack: Knækbrød med ost

Aften: Laks med salat

Lav gerne rigeligt, så der er en til god frokostsalat dagen efter

 

Tirsdag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Frokostsalat lavet af rester fra aftensmaden

Snack: Müslibar og et stykke frugt

Aften: Spidskålswraps med kylling

 

Onsdag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Rugbrød med pålæg og grønt

Snack: Gulerodsstænger med hummus

Aften: Fyldt kyllingefilet med rodfrugter i ovn

Hvis der er rester af rodfrugterne, kan de bruges i en salat dagen efter

 

Torsdag:

Morgenmad: Havregrød
Frokost: Salat med bønner, squash og rodfrugter fra dagen før

Snack: Gulerodsstænger med hummus

Aften: Lasagne

 

Fredag:

Morgenmad: Havregrød

Frokost: Rugbrød med pålæg og grønt

Snack: Æble med kanel og lidt nødder

Aften: Burger med bønnefritter

 

Lørdag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Omelet

Snack: Knækbrød med ost

Aften: Bøf med kartofler og bønnesalat

 

Søndag:

Morgenmad: Rundstykker

Frokost: Bønnesalat med kikærter og feta

Snack: Frugt og nødder

Aften: Pizza

 

Den vegetariske madplan

Er du vegetar eller vil du spare på kødet, er der her forslag til en uges madplan.

 

Mandag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Rugbrød med pålæg og grønt

Snack: Gulerodsstænger med hummus

Aften: Pitabrød med falafel

 

Tirsdag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Rester af pitabrød

Snack: Knækbrød med hytteost

Aften: Risotto med svampe

 

Onsdag:

Morgenmad: Skyr eller yoghurt med topping

Frokost: Gulerodssalat med brød

Snack: Frugt og müslibar

Aften: Salatbowl med de grøntsager du kan lide fx broccoli, gulerod, squash og radiser dertil et æg

Lav nogle ekstra grøntsager, som du kan bruge til en frokostsalat

 

Torsdag:

Morgenmad: Greeniebowl med topping
Frokost: Rester af salatbowl

Snack: Gulerodsstænger med hummus

Aften: Kartoffelfrikadeller og bønnesalat

 

Fredag:

Morgenmad: Greeniebowl med topping

Frokost: Rugbrød med avokado og hytteost

Snack: Frugt og nødder

Aften: Pizza

 

Lørdag:

Morgenmad: Greeniebowl med topping

Frokost: Omelet med grønt og rugbrød