Sund og velsmagende frokost på budget

26. mar 2018

Sund og budgetvenlig frokost til hele ugen

Maden i kantinen kan være rigtig lækker, men det er desværre ikke så godt for økonomien som studerende at købe sin frokost dagligt. Faktisk koster det 400 kr. om måneden, hvis du hver dag bruger bare en flad 20’er på frokost. Ofte koster det endda endnu mere for et måltid, og de penge vil de fleste af os nok hellere bruge på andre ting. Når det så er sagt, er det også super vigtigt at sørge for at få sig en sund og næringsrig frokost, så hjernen har noget at arbejde med, når du knokler på dit studie, og det er også de færreste af os, som jubler over at åbne madpakken med lunken leverpostej. Det kan dog være noget så uoverskueligt at skulle i gang med det helt store madpakkeprojekt hver morgen. Her får du nogle gode tips og tricks til, hvordan du laver en madpakke, der gør både din hjerne og pengepung glad og tilfreds.

 

Spis sundt og gør hjernen glad

Først og fremmest er det vigtigt at få fuldkorn ind i din kost, så din hjerne har nogle gode fibre at arbejde med. Det kan eksempelvis være brune ris, fuldkornspasta eller rugbrød, som alle indeholder masser af fibre og komplekse kulhydrater. Når disse indgår i din kost holder hjernen sig frisk og glad, så du kan få det fulde udbytte ud af din tid, mens du studerer. For at holde sig frisk og klar i hovedet hele dagen er det en god idé at have nogle lækre og sunde snacks med sig på farten. Dermed mindsker du fristen til at købe noget dyrt og sukkerrigt i den nærmeste 7eleven. En god snack kunne for eksempel bestå af æblebåde, gulerødder og en håndfuld nødder.

 

Forbered til hele ugen

Personligt kan jeg godt lide at forberede en masse gode ingredienser om søndagen, så jeg i løbet af ugen kan smide en hurtig salat sammen om morgenen. Et bud på denne forberedelse kunne være at koge en stor portion af enten brune ris, bulgur eller fuldkornspasta og skylle og snitte de grøntsager, man har lyst til. Det er også en god idé at skylle og tørre en form for salat, som kan opbevares i en bøtte i køleskabet. Et godt tip er at lægge salaten i en boks med et stykke køkkenrulle under låget. Køkkenrullen absorberer den fugt, som salaten afgiver, og får på den måde salaten til at holde sig længere. Til sidst forbereder jeg en form for bælgfrugt, bønner eller magert kød. Med alle disse ingredienser i køleskabet, er det let at mixe noget hurtigt og lækkert sammen om morgenen, før man tager af sted. 

 

Undlad kød og spar penge

For at spare penge kan det være en super god idé at udelade kødet til frokost og erstatte det med bælgfrugter som kikærter, linser eller bønner. En dåse kikærter rækker langt og koster de fleste steder omkring en 10’er, så der er altså penge at spare! Hvis man ikke synes, at det er så lækkert at spise kikærterne, som de er, kunne det være en idé at lave en stor portion falafler, som kan laves med ganske få og billige ingredienser, sammen med resten af forberedelserne. Falaflerne kan bruges i en lang række af lækre kombinationer - det er kun fantasien der sætter grænser.