3 gode råd om penge

07. mar 2017

Dine penge brænder i lommen, så snart du får dem. Allerede inden du har fået penge på lommen, har du en klar ide om, hvad de skal bruge på. Det eneste din bank bliver brugt til er at holde et vågent øje over din lønkonto for at se, hvornår din SU og evt. løn fra studiejob er gået ind på kontoen (Læs artikel 9, hvis du vil vide, hvad man ellers kan bruge en bank til). Når SU’en og lønnen endelig er gået ind, bliver de brugt i løbet af den første uge i måneden, og de næste tre går igen med at vente i spænding på, at næste måneds SU og løn går ind. Det er en ond cirkel, og den er svær at bryde. Den går, når man bor hjemme, og ens forældre sørger for kost og logi, men når du skal til at stå på egne ben, er det slut.

Siden du er inde på den her side, skal du formentlig snart, er i gang med eller er allerede flyttet. Det er tid til at blive voksen (i hvert fald lidt mere), for SU’en (og evt. lønnen) kan ikke længere bare bruges på de nyeste Yeezys eller nyt Royal Copenhagen-stel, for mor og far er skiftet ud, og SU’en er blevet din forsørger. Men hvordan bryder du cyklussen og lærer at blive ”økonomisk ansvarlig”? Her er der tre gode råd:

 

Faste udgifter og rådighedsbeløb

Hvis du kender dine faste udgifter og dit rådighedsbeløb hver måned, får du et langt større overblik i løbet af måneden, og det kan hjælpe dig. Hvis du kender dit rådighedsbeløb, kan du også lettere vurdere, hvor mange penge, du har til mad, diverse abonnementer og måske endda til lidt selvforkælelse. (Læs art. 1,2 og 5 for mere uddybende information omkring budgettering, faste udgifter og rådighedsbeløb).

 

Se efter tilbuddene

Du behøver ikke at få det nyeste tøj eller se den nyeste film. Hvis du venter, kommer tingene som regel på tilbud eller på en streaming-tjeneste. Så slå koldt vand i blodet og vent nogle måneder med at købe noget, du har udset. På den måde finder du også ud af, om du virkelig vil have tøjet eller skoene, for hvis du stadig ønsker det efter nogle måneder, så er det ikke kun nyhedens interesse.

 

Fødselsdage og juleaftener er dine bedste venner

En af de bedste ting ved ikke at købe alt, du vil have, så snart du ser det, er, at der kommer mere spænding ved fødselsdage og juleaftener! Kan du huske, hvordan du som lille begyndte at mærke spændingen op til juleaften allerede, når kalenderen ramte den 1. december? Du kan måske ikke ramme helt samme spændingsniveau, men spændingen ved fødselsdage og juleaftener bliver bare lidt større, når du egentligt har noget på ønskelisten, fordi du ikke længere bare kan købe, hvad du vil have, når du vil have det.

 

Hårdt arbejde belønner sig

Det er hårdt arbejde at bryde den onde cirkel med impulsindkøb og dyre shoppingture, men det belønner sig, når du kan se, at pengene rækker længere. Så er der altid råd til faste udgifter, og du vil sikkert også opleve, at der kommer mere ro på i dit liv, når der er bedre styr på økonomien.