Får du nok i løn?

07. feb 2017

I Danmark findes der ikke en mindsteløn. Derfor er det din opgave at finde ud af, hvilken løn du er berettiget til i dit studiejob. Mange arbejdspladser, herunder alle offentlige, er underlagt en overenskomst, hvilket gør, at der findes en mindsteløn. Det gør din situation væsentligt nemmere, idet du har noget at forhandle din løn ud fra. Er din arbejdsplads ikke medlem af en overenskomst, findes der ikke et regelsæt for mindsteløn eller eksempelvis pension. Derfor er det op til dig at undersøge markedet og lignende jobs for at danne dig et overblik over, hvad det er rimeligt for dig at tjene.

 

Lidt statistik om løn

I juli 2014 udgav Kommunikation og Sprog (KS) en lønstatistik for studerende. Følgende nøgletal er relevante, når du taler løn med din arbejdsgiver:

 

  • For studerende med studierelevant arbejde var den gennemsnitlige timeløn for en bachelorstuderende på 134,2 kroner, mens den for en kandidatstuderende var på 140,7 kroner.

 

  • For studerende uden studierelevant arbejde var den gennemsnitlige timeløn for en bachelorstuderende på 124,5 kroner, mens den for en kandidatstuderende var på 133 kroner.

 

Dine rettigheder:

Selvom vi i Danmark ikke har en mindsteløn, så er det ikke det somme som, at du ikke har rettigheder. I nedenstående opremses nogle af dine rettigheder:

 

  • Hvis du er ansat med minimum otte arbejdstimer om ugen, har du ret til en kontrakt, hvori arbejdsbeskrivelse, arbejdsmængde og løn fremgår.

 

  • Hvis du har været ansat i minimum otte uger og arbejdet i minimum 74 timer, er du berettiget til løn under sygdom.

 

  • Du har ret til feriepenge, hvilket er 12,5 % af al din skattepligtige indkomst.

 

Undersøg altid dine rettigheder, før en ansættelse. Se kontrakten igennem, og er du medlem af en fagforening (hvilket er gratis for dig, så længe du er studerende), så tag en snak med din konsulent. De kan altid svare på det, du er usikker på, og det du endnu ikke ved.