Sådan får du mest ud af madbudgettet

01. apr 2017

Skrevet af studerende: Jonas Primdahl, Markedsføringsøkonom

Jeg er for nyligt flyttet hjemmefra, hvilket har været noget af en omvæltning på flere fronter. Nu skal jeg selv sørge for at vaske tøj, huske at købe sæbe og toiletpapir inden jeg løber tør, og det allervigtigste: Handle ind og lave alle mine måltider selv!

Da jeg boede hjemme hos mine forældre, tænkte jeg naturligvis ikke over, hvor mange penge der blev brugt på mad hver måned. Hvad enten man havde lyst til knækbrød med ost, en omgang spaghetti carbonara eller bare et koldt glas mælk, var hylderne og køleskabet altid fyldt op med dagligvarer. Nu bor jeg ude og skal selv holde styr på madbudgettet. Jeg har afprøvet forskellige metoder til at få mest muligt ud af budgettet, så det ikke altid ender med mælk og havregryn sidst på måneden.

Her er mine tre bedste metoder til, hvordan jeg får mest muligt ud af madbudgettet:

 

Spis med vennerne og spar penge

En af de ting jeg hurtigt fandt ud af var: Jo flere man spiser sammen, jo mindre skal man punge ud for madindkøbet. Flere gange om måneden samles jeg med tre-fire venner, hvor vi sammen handler stort ind til aftensmaden. Vi laver f.eks. en til to store fade med lasagne, hvor resterne kan bruges som madpakke dagen efter. Det er både hyggeligt og billigt!

 

Lav en madplan

Jeg var lidt skeptisk, da min mor anbefalede mig at lave en madplan uge for uge. Jeg tænkte, at det vel ikke kunne have den store betydning for mit madbudget. Men jeg tog fejl. Jeg erfarede efter nogle uger som udeboende, at det sagtens kan betale sig, at lave en madplan 5-6 dage frem. Så kan du planlægge dine indkøb og handle fornuftigt ind få gange om ugen. På den måde undgår du fejlkøb, der ofte ender i skraldespanden.

 

Handl stort ind

Den sidste metode til, hvordan jeg sparer penge på mit madbudget, er at handle stort ind. Jeg plejer som regel at skimme tilbudsaviserne igennem, og derefter handle stort ind en til to gange om ugen. Eksempelvis køber jeg store pakker af kylling og oksekød, fordeler dem ud i mindre fryseposer, og lægger dem i fryseren. Sådan har man pludselig aftensmad til mange dage, uden at det koster alverdens. Det samme gælder pålæg og rugbrød – køb stort ind når det er på tilbud, og læg det i fryseren.

Jeg håber, at mine erfaringer er brugbare, så du fra første dag som udeboende har helt styr på madbudgettet. Generelt tror jeg det handler om, at man afprøver nogle forskellige ting. For nogle giver en madplan god mening, hvor det for andre kan være vanskeligt at strukturere, når studiet tager meget af ens tid. Alt i alt handler det om, at finder ud af, hvad der fungerer bedst for en