SU-venlige sportsgren

04. jan 2017

Skrevet af Mette Munk, Kommunikationsstuderende.

I studiebyerne er der et stort udvalg af sportsgrene og andre aktiviteter, og det vigtigste er at betale for noget, som man rent faktisk kommer til. Især når man er studerende og i forvejen ikke har meget at gøre med.

Overordnet set, kan man sige, at det er billigst at stå for motionen selv, dernæst er det billigst i en forening (for eksempel fodboldklub eller håndboldklub), og det dyreste er at være kommercielt organiseret, som du er i et fitnesscenter. Det fandt Danmarks Idrætsforbund (DIF) ud af i en undersøgelse af prisen for idræt i 2015. DIF undersøgte også, hvilken motionsform der er den billigste. Her så de både på, hvad det koster at komme i gang, og hvad de årlige udgifter er.

 

De 5 billigste sportsgrene ifølge DIFs undersøgelse er:

 

  1. Gymnastik

Årlig udgift:                        1000 kr.

Engangsudgift:                    3500 kr.

 

  1. Motionscykling

Årlig udgift:                        1000 kr.

Engangsudgift:                    6000 kr.

 

  1. Motionsløb/jogging

Årlig udgift:                        1200 kr.

Engangsudgift:                    3000 kr.

 

  1. Badminton

Årlig udgift:                        1300 kr.

Engangsudgift:                    3000 kr.

 

  1. Svømning

Årlig udgift:                        1575 kr.

Engangsudgift:                    2750 kr.

 

Listen er lavet efter, hvor det er billigst løbende at være medlem, og derfor er cykling med, selvom der er en stor engangsudgift til en cykel. Har man en god cykel i forvejen, er det en ret billig sportsgren, men skal man først købe en racercykel, så er det knap så attraktivt. Det er i hvert fald mange penge på en SU. Den billigste sportsgren at starte til er håndbold, hvor engangsudgiften er 2000 kr. (det koster 2550 kr. om året at spille ifølge undersøgelsen). De dyreste sportsgrene på begge parametre er ridning og golf.

 

Billigt og brugt udstyr

Du kan spare en del på engangsudgiften ved at finde noget brugt udstyr. Du behøver jo ikke en helt ny ketsjer for at spille badminton, og måske kan du også finde en brugt racercykel? Tjek Den Blå Avis, Tradano eller andre lignende sider og se, om du ikke kan komme lidt billigere i gang. Det kan også gøre det lidt nemmere at lokke en medstuderende med, og der er jo større sandsynlighed for at komme i gang, når man er to eller flere.