Lav din egen iskaffe

09. mar 2017

Skrevet af Mette Munk, Kommunikationsstuderende.

 

Er du også glad for kaffe i alle former? Så er du sikkert allerede afhængig af iskaffe, når sommeren er over os. Men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at købe på de lækre kaffebarer, og så er det godt, at den er så nem at lave selv!

Her får du tre opskrifter, så du kan lave den perfekte iskaffe derhjemme.

                                     

Den nemme iskaffe

Denne opskrift er hurtig og nem, især hvis du har en Nespresso-maskine eller en anden maskine, hvor du kan lave et espressoshot. Har du ikke mulighed for at lave et espressoshot, så brug instantkaffe og lav en lille, stærk kop kaffe.

 

Du skal bruge:

Espressoshot

Kaffesirup (fx vanilje eller karamel)

Isterninger

Mælk

 

Lav et espressoshot og lad det køle lidt. Når det er lidt kold, hæld så kaffesirup i. Det smager rigtig godt med vanilje og karamel, men vælg den variant, som du bedst kan lide. Tilsæt isterningerne og top iskaffen med mælk. Stik et sugerør i og rør lidt rundt, så kaffesiruppen fordeler sig - så er der serveret!

 

Den langsomme iskaffe

Denne opskrift indebærer koldbrygning, som betyder, at man laver kaffen uden at bruge varmt vand. Det tager lidt tid – gerne 12 timer eller mere i køleskab, men så har du også et kaffeekstrakt, du kan bruge i lang tid. Mængderne til koldbrygningen er et forslag, så prøv dig frem for at ramme den kaffestyrke, som du bedst kan lide.

 

Du skal bruge:

175 gr. kaffe (gerne en god kaffe)

2 liter vand

Mælk

Isterninger

Evt. kaffesirup

 

Det tager lidt tid at lave kaffeekstraktet, men det er super nemt. Kom kaffen i bøtte eller skål og hæld vandet over. Rør rundt i blandingen, så kaffen opløses. Sæt husholdningsfilm på skålen og sæt blandingen i køleskabet. Her skal den stå minimum natten over, men gerne 12 timer.

Når kaffeblandingen har stået, skal kaffegrumset sies fra. Det gør du enten gennem et kaffefilter eller ved at hælde blandingen gennem et (rent!) viskestykke, der ligger i en si. Kaffen hældes på en beholder og kan holde sig i køleskabet i en måned.

Med kaffeekstraktet på plads, skal du bare fylde dit glas halvt med det og halvt med mælk og komme isterninger i. Du kan søde iskaffen med kaffesirup, hvis du har lyst.

 

Den syndige iskaffe

Skal din iskaffe være ekstra god, så undgå isterningerne og kom kondenseret mælk eller vaniljeis i kaffen. Bruger du vaniljeis, kan du toppe med chokoladesauce og nogle bær og servere det som en let sommerdessert, hvis du har kaffeelskere på besøg. 

 

Tip! Undgå en udvandet iskaffe

Når isterningerne smelter i din iskaffe, kan den hurtigt blive lidt udvandet. Vil du gerne undgå det, så kom kaffe i isterningebakken i stedet, så du får kaffe-isterninger til din iskaffe. Du kan lave kaffe-isterninger med både almindelig kaffe, espresso eller kaffeekstrakt. Og så er du ellers klar til at nyde sommeren og en kølig kaffe i det gode vejr.