Undgå ”akademiker-kroppen” selvom du læser

08. jun 2017

Skrevet af Anders Midtgaard Norlyk, studerer på Aarhus Universitet

 

Tidligere aktive personer har en tendens til at nedprioritere sport og fysiske aktiviteter, når de begynder at læse. Det kan virke underligt, for al forskning viser faktisk, at hjernen fungerer bedre, når du spiser sundt og dyrker motion. Så læsning og motion er to ting, der går rigtig godt hånd i hånd.  Forklaringen ligger nok i, at tiden bliver mere presset og overskuddet til den daglige løbetur bliver mindre. Det er i og for sig også forståeligt nok, men derfor er der ingen grund til at stoppe med motionen.  Du kan sagtens læse og holde dig fit – de her råd kan hjælpe dig med at få mere overskud til at balancere begge ting

 

Sådan holder du dig fit under studiet og studiestresset

At holde sig fit i løbet af studietiden er – selvom det kan virke hårdt og uoverskueligt – slet ikke så svært. Med et par gode råd er det noget, de fleste sagtens kan balancere. Nedenfor er tre råd, som kan gøre det lettere for dig at holde dig fit i løbet af studietiden.

 

  1. Planlæg din tid

Det virker måske som et forholdsvist simpelt råd, og det er det vel egentligt også, men de simple råd er ofte de bedste. Begrundelsen langt de fleste kommer med for, hvorfor de ikke får motioneret er, at de ikke har tid. Hvis du begynder at føre kalender over din dag, vil du få et meget større overblik over, hvad du skal nå, og hvornår du skal nå det. Du vil formentlig også opdage, at der er flere huller på ½ time til 1 time, end du regner med.

 

  1. Få en rutine

De fleste sportsudøvere lægger alle vægt på vigtigheden af at få en rutine. At få en rutine kan forstås på flere måder og i flere stadier. Til at starte handler det om at få en rutine med at lave ugentlige motion x antal dage om ugen. Når du først går ind til hver uge forberedt på at dyrke motion og velvidende om, at det skal ske, bliver det meget mere overkommeligt. Nogle tager det et skridt videre og får nogle faste ugedage (måske faste tidspunkter), hvor de dyrker motion. For nogle vil det gøre det endnu nemmere at komme derned, mens andre måske vil føle sig lidt for styret af det.

 

  1. Hav fokus på den sunde kost

Blandt fitnessudøvere er der et meget populært udtryk, der siger: ”six-packen skabes i køkkenet”.  Selv hvis du ingen ambitioner har om at kunne prale af at være indehaver af en six-pack, der ikke er købt i det nærmeste supermarked til sommer eller næste sommer, så er citatet stadig interessant. Kosten spiller en altafgørende rolle i alle forsøg på at få en sundere krop. Hvad enten du løber, dyrker fitness, cross-fit, maraton, stavgang, svømning, gymnastik – you name it. Uagtet hvor store ambitioner, du har, så er den sunde kost den vigtigste ingrediens i at nå målet om den ”sundere krop”.

Det betyder ikke, at du kan stille din sliksult engang i mellem eller snuppe den (læs: de) obligatoriske bajer til fredagsbaren. Det betyder bare, at du i løbet af hverdagen går op i at størstedelen af din kost er opgjort af det sunde snarere end det usunde.

 

  1. Sæt delmål

Vejen til Rom er lang og brolagt med dårlige undskyldninger. Gør dig selv en tjeneste og sæt nogle delmål. Rom blev ikke bygget på en dag, og det kommer også til at tage længere tid at nå dit mål. Ved at sætte nogle delmål, sikrer du, at du holder dig selv ved ilden. Succesen ved at nå et delmål gør hele processen lidt sjovere, og ved at indlægge nogle pit-stops på vejen til Rom, sikrer du, at vejen føles lidt kortere og bliver brolagt med langt færre dårlige undskyldninger og mange flere succeshistorier. Delmålene kan være mange ting. Det vigtigste er bare, at de hjælper dig med at komme hen mod dit overordnede mål. Hvis du f.eks. har ambitioner om at løbe 5 km på under 4 min/km, så kunne et delmål være at gøre det på 4,5 min/km.

 

  1. Husk nu: du kan godt leve sundt på SU’en

 

Mange studerende har den opfattelse, at SU’en kun er tilstrækkelig til at kunne understøtte mad bestående hovedsageligt af ketchup og nudler eller andet billigt, men knap så sundt mad. Det er imidlertid ikke nødvendigvis tilfældes.

Hvis du mangler gode råd og tips til, hvordan du får råd til sund mad på SU, så kan du med rette læse nogle af de andre indlæg her på siden. Du kan med fordel læse indlæggende:

 

  1. Overblik over budget
  2. 3 gode råd om penge
  3. Billige madvarer
  4. 6 råd – lev sundt på SU
  5. Over blik over madindkøb
  6. Og mange flere.