Hjemmelavet ginger ale | En studerendes råd

16. feb 2017

Skrevet af Mette Munk, Kommunikationsstuderende.

Jeg elsker at kaste mig ud i nye eksperimenter i køkkenet, og det her var en af de nemme forsøg på noget nyt. Ja, tro det eller ej – det er så sindssygt nemt at lave sin egen ginger ale.

Ideen opstod, da jeg tilfældigt så nogen havde delt en opskrift i en Facebookgruppe. Det så ret overkommeligt ud, så det måtte jeg prøve. Det eneste, jeg manglede, var faktisk champagnegær, som giver boblerne i den hjemmelavede ginger ale.

Champagnegær bruges til mange forskellige mousserende drikke, og jeg fandt det på en side for hjemmebrygning og bestilte det. Et par dage senere var det fremme. En pakke rækker til omkring 23 liter og kostede lidt under 20 kr. – det er da billigt!

Derudover skal der bruges nogle flasker til at producere ginger alen i. Bløde plastflasker er rigtig gode til formålet, fordi de kan udvide sig under produktionen. Når champagnegæren arbejder, og der kommer kulsyre og bobler i ginger alen, kan man risikere, at glasflasker vil eksplodere og gå i stykker på grund af trykket. Det undgår du helt ved at bruge plastflasker. Jeg brugte nogle sodavandsflasker og flasker fra dansk vand. Flaskerne blev skyllet godt inden brug.

Det gode ved at lave ginger ale selv er også, at du bestemmer, hvor meget ingefær der skal i. Elsker du smagen, kan du komme mere i, og hvis du synes, den er for kraftig, så tilsætter du bare mindre. Jeg landede på denne kombination efter nogle forsøg:

 

Du skal bruge (til 1 flaske)

20 gram ingefær

Saft fra 1 citron

1 dl sukker

Vand

Champagnegær

 

  1. Start med at rive ingefæren fint og pres saften ud af citronen. Det hældes i plastikflasken sammen med sukker. Her er det godt at have en tragt at sætte i flasken.
  2. Hæld herefter vand i flasken, til der mangler omkring 10 cm, inden den er fyldt helt op. Sæt låg på og ryst flasken.
  3. Indholdet i flasken skal nu stå og trække, så smagen kommer frem. Det kan være natten over, men gerne et døgns tid.
  4. Når flasken har stået, skal trevlerne fra ingefæren sies fra. Find en skål, sæt en si i og læg et viskestykke over. Hæld flaskens indhold gennem si og viskestykke, så du får en helt ren væske.
  5. Hæld væsken tilbage i flasken. Det er nu dit udgangspunkt for ginger alen.
  6. Kom lidt champagnegær i – der skal ikke bruges så meget, og et lille nip er nok. Klem flasken sammen, så meget du kan uden væsken kommer ud, og sæt låg på den sammenklemte flaske og ryst den, så champagnegæren bliver fordelt.
  7. Nu er flasken klar til at lade champagnegæren arbejde. Sæt flasken et mørkt sted, hvor der er plads til, at den kan udvide sig. Det er under denne gæring, at der dannes bobler i ginger alen.

 

Efter nogle dage vil du opleve, at flasken udvider sig og bliver hård. Jo længere den står, jo mere brus kommer der i den og jo hårdere bliver den. Lader du den stå en uges tid eller mere, skal du være opmærksom på, at den kan bruse over, når du åbner den. Kommer du flasken i køleskabet, vil temperaturen gøre, at gæringen stopper, så gør det først, når ginger alen er færdig.

Hvor meget brus du ønsker, er op til dig. Jeg plejer at lade den stå en lille uges tid. Når champagnegæren arbejder bliver der dannet alkohol, men det er ikke til at måle hvor meget. Jeg har læst mig til flere steder, at det ligger på omkring 0,5-1%, og jo længere tid gæren arbejder, jo mere alkohol kommer der i.

Nyd den som den er eller i en drink som Muscow mule eller Dark ’N’ Stormy. Den smager så godt!

 

Lav andre skønne drikke

Det er ikke kun boblende ginger ale, du kan lave med champagnegær. Hvad med at lave din egen hindbærbrus? Grapesodavand? Eller citronvand? Kun fantasien sætter grænser! Fremgangsmåden er den samme, og det vigtige er, at champagnegæren får sukker at arbejde med.

Jeg lavede en grapesodavand, som var rigtig nem at gå til, fordi den ikke skulle stå og trække. Jeg pressede tre grapes, siede væsken for frugtkød, kom det i en flaske med 1 dl sukker og hældte vand i og champagnegær. Flasken blev rystet, klemt sammen og sat i et skab, hvor gæren kunne arbejde – præcis som ved ginger ale. Det gav den skønneste og let syrlige grapesodavand.