Planlæg din sommer

08. jun 2017

Skrevet af Anders Midtgaard Norlyk, studerer på Aarhus Universitet

Har du styr på dine sommerferieplaner?

Sommer rimer ikke på sommerferie, men det kunne det lige så godt. For de fleste mennesker går de to ord hånd i hånd – i hvert fald for vi danskere, der er forkælede med al vores ferie og alle vores feriedage.

For studerende er dette mere sandt end for nogen andre. Mens de fleste må tage sig til takke med 3 ugers sommerferie, og de heldige 6 uger, så kan vi studerende på de danske universiteter se frem til så meget som 2,5-3 måneders ferie! Det lyder helt vanvittigt, men ikke desto mindre er det sandt. Kald det snyd eller en vejfortjent ferie efter 9 måneders hårdt arbejde. Ikke desto mindre er faktum, at de fleste studerende har flere måneder, de skal have til at gå, hvor den suverænt mest tidskrævende aktivitet i deres hverdag i løbet af året er revet ud. Men hvordan skal du få tiden (alle månederne) til at gå? Jovist, det er dejligt med afslapning og ferie til at starte med, men 3 måneder er lang tid, og for mange er det for lang tid.

 

Her er et par forslag til, hvad du kan bruge sommerferien på:

 

Hvilken slags sommerferie vil du have?

Først er fremmest skal du se indad og vurdere, hvad du vil have ud af dine sommerferie. Vil du have en sommerferie fuld af spas og sjov med vennerne? Eller vil du have en sommerferie, der også byder på mange oplevelser, men som desuden vil pynte på CV’et og give din fremtidige karriere et boost?

Planlægningen og indholdet af din sommerferie afhænger helt og holdent af dit svar på ovenstående spørgsmål.

 

Sommerferien for livsnyderen

Er du godt træt af skole og hårdt arbejde efter et helt år med opgaver, læsning og eksamener? Så brug sommerferien på at koble af og blive klar til endnu et år, der bliver hårdt og fyldt med oplevelser.  Her er et par ting, du med rette kan bruge ferien på:

 

  1. Tag ud at rejse!

Du har helt sikkert fortjent det, og det bliver helt sikkert en fantastisk oplevelse. H.C. Andersen skrev engang: ”At rejse er at leve”. Her et par hundrede år efter hans død, er det blevet et verdenskendt citat. Det er det blevet, fordi det fortæller sandhed, som de fleste kan nikke genkendende til.

Tag ud 1 uge, 2 uger, 3 uger, 4 uger – ja så mange uger som du kan, før cifrene på bankkontoen har ramt nul.

 

  1. Nyd din studieby

Du er heldig, for du bor i Aarhus. En fantastisk studieby. En sommer i Aarhus er lige så god som noget andet sted. Her på bloggen kan du læse om mange forslag til, hvad du kan få tiden til at gå med i Aarhus.

 

  1. Se venner og familie

Du har sikkert haft travlt med at med at være studerende og alt det, det indebærer i løbet af året. Nyd dit frirum fra studiet til at se gamle venner og familie, imens du har tid.

 

  1. Arbejd lidt

Har du været på ferie, nydt din studieby og fået set venner og familie? Så er der også tid til at arbejde lidt. Livet som studerende er et skrabet liv, men med lidt fast arbejde i løbet af sommeren bliver hverdagen i det efterfølgende semester bare lidt sjovere. Hvis du arbejder nok kan det endda være, der er råd til skituren.

 

Sommerferien for karrieretypen

Har du mod på mere efter endnu et eksamensræs? Først og fremmest; tillykke til dig. Du må have en jernvilje, som vi andre kun kan være misundelige over. Hermed et bud på, hvad du kan gøre i løbet af sommerferien for at styrke dine fremtidige karrieremuligheder:

 

  1. Få en praktikplads

Flere og flere unge vælger at søge praktikpladser. De såkaldte ”summer-internships” er noget flere og flere af de dygtigste studerende stræber efter at få. Tit og ofte kræver det en del benarbejde at få. Ofte har virksomhederne flere test og optagelsesrunder, før de beslutter sig for, hvem de vil tildele de sparsommelige pladser til.  Hvis du virkelig gerne vil i praktik hos McKinsey, BCG, Goldman Sachs, UNESCO, Novo Nordisk eller et andet sted, så kræver det, at du starter med at søge i god tid (mere end et halv år før) samt ligger en masse timer i det. Belønningen mere end godtgør dog det hårde arbejde. Et praktikophold hjælper dig med at få noget praktisk erfaring, at få et lille indblik i hvad der venter på den anden side. Tiden byder på en stejl læringskurve, hvor du vil blive presset til det yderste – men det er netop når du er allermest presset, at du lærer mest om dig selv, og hvad du er i stand til.

Hvis du gør det godt og efterlader et godt indtryk kan det endda ende i et jobtilbud. Sådan har mange, der har deltaget i et internship i løbet af en sommer skaffet dem selv deres første job.

 

  1. Lav frivilligt arbejde

En anden mulighed for at få noget godt til CV’et er frivilligt arbejde. Udover at være godt for CV’et, så giver det også én en dejlig fornemmelse i kroppen at hjælpe andre, og det er endnu bedre end lidt pynt til CV’et. Der er mange nødorganisationer, skoler mm., der søger frivillige til at hjælpe dem. Med et arbejde som frivillig bliver din hverdag og dine ”third-world-problems”, som kan virke så uoverskuelige i øjeblikket sat lidt i perspektiv, og du får et nyt syn på tingene.  

Turen kommer til at koste dig lidt, for de fleste steder skal du selv sørge for transport og en del af kosten. Det beløb du ender med at skulle slippe er helt sikkert godt givet ud. Tit og ofte er frivilligt arbejde også noget, som praktikpladserne har et godt øje til, så du kan med fordel lave frivilligt arbejde denne sommer og så søge en praktikplads til næste.

 

  1. Summer School

En tredje mulighed for den seriøse studerende er at tage et fag i løbet af sommeren. Tit og ofte har du mulighed for at følge et fag på 5 eller 10 ETCS i løbet af sommerferien. Enten på din egen skole eller på en skole i udlandet. Summer School er et fænomen, der vinder mere og mere frem. Årsagerne til populariteten er sikkert mange, men det er især to årsager, som de studerende der vælger det ligger vægt på.

For det første så er det en mulighed for at få spredt arbejdsbyrden i løbet af året ud. Ved at tage op til en tredjedel af arbejdsbyrden på det efterfølgende semester i løbet af sommeren, bliver det noget mere overskueligt.

For det andet så er det – for de studerende, der vælger at læse i udlandet – en mulighed for at læse på en kendt skole og opleve atmosfæren der.

Mig og min sommerferie

For mit vedkommende har jeg i år valgt en sommerferie, der tager mig langt væk fra skole, karriere og alvor. Efter et første veloverstået år på universitetet, besluttede jeg, at det var velfortjent at holde fri. Min sommerferie i år bliver derfor en rigtig ”livsnyder-sommerferie”. Sammen med 4 af mine gode venner, skal jeg til Grækenland i x antal uger. Indtil videre er det kun den ene flybillet, der er købt, så hvem ved, hvor længe vi bliver der. Indtil vi ikke gider at være der længere. Jeg kan derfor heller ikke fortælle det store om, hvad vi skal lave, eller hvor vi skal hen, for hele pointen med ferien har været, at ”vi tager det, som det kommer”. Det lyder måske lettere uansvarligt, men det er også hele pointen med det. I år er jeg flyttet hjemmefra og startet på Universitet. To ting, der har budt på noget mere ansvar, end jeg tidligere har været vant til. Det har været en kærkommen forandring på mange måder, men det har også været hårdt. Den her ferie skal få det nyerhvervede ansvar lidt på afveje – indtil næste semester i hvert fald!

 

Den meget overordnede plan, vi trods alt har lagt er som følger:

 

  1. Vi starter ud i Athen.

Det her var en af de ting, jeg kæmpede for. Jeg har altid været meget interesseret i oldtidens Grækenland (Hellas) og den indflydelse, det har haft på det samfund, vi har i dag. Derfor glæder jeg mig meget til rent faktisk at Akropolis og templet Parthenon.  Hvor vi skal bo, eller hvor længe vi skal være der, ved jeg ikke.

 

  1. Ø-hop

Efter at have været kulturelle i Athen vinker vi farvel til fastlandet og bevæger os ud på nogle af de mange øer, Grækenland har at byde på. Det er ikke helt planlagt, hvilke vi skal se, men Mykonos, Kos og Santorini er blevet nævnt. Hvad vi skal lave, er jeg ikke klar over. Det bliver sikkert en god blanding af en velfortjent bytur eller to, en masse afslapning ved stranden og ellers nogle gode lange ture rundt omkring på øerne.

 

Hvorfor valgte jeg livsnyderferien fremfor karriere-ferien?

Da jeg stod og skulle planlægge sommerferie stod jeg også og skulle vælge mellem den karriere-mindede ferie eller livsnyderferien. Jeg var faktisk ret splittet i løbet af året angående, hvilken en af ferierne, jeg ville vælge.  I sidste ende faldt valget dog på nummer to. Selvom det er godt at starte tidligt, tænkte jeg, at jeg godt kunne vente et år eller to med den seriøse sommerferie. Jeg går kun på 2.semester og har derfor fin tid til at ”pleje” cv’et.

Alt i alt er jeg rigtig glad for valget, og jeg glæder mig til at fortælle om min ferie!