Uddannelse eller ej?

17. mar 2018

Det svære valg: uddannelse eller arbejdsmarkedet?

Alle, som er mellem 16 og 25 år, og som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, kan komme på produktionsskole. Hvis du er i tvivl om, hvilken uddannelse eller job, som du har lyst til, så kan du få hjælp til afklaring i løbet af din tid på produktionsskolen. Længden af forløbet spænder fra enkelte måneder til et helt år afhængig af, hvornår du lige præcis føler dig afklaret.

 

Praktisk arbejde giver en meningsfuld hverdag

På en produktionsskole består dagligdagen ikke af flere timer med næsen i bøgerne. I stedet er der fokus på produktion, fællesskab og din personlige udvikling. I løbet af din tid på skolen har du mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige fag og aktiviteter såsom bygning af egen computer, madlavning, sy-arbejde og svejsearbejde. Skolerne har ofte forskellige værksteder alt efter dine interesser. Det kan være, at du allerede har en interesse for et emneområde eller udvikler en stor passion for en af aktiviteterne. Uanset hvad, så får du ikke desto mindre oparbejdet nogle nyttige kompetencer og evner, som du vil kunne bruge enten på et fremtidigt job eller til personlig fornøjelse.

 

En fælles pakke – du går ikke glip af noget

På trods af at det praktiske arbejde er kernen på en produktionsskole, så tilbyder nogle skoler også undervisning i dansk og matematik, som er tilpasset elevernes individuelle niveau. Hermed skal du ikke være bange for, at du glemmer de ting, som du lærte i folkeskolen. På en produktionsskole, såsom Egå Produktionshøjskole, kommer du som til at indgå og forpligte dig i et fællesskab. Hver dag spiser alle eleverne frisk tilberedt mad sammen, som er lavet af skolens egne elever på Mad og Service-linjen.

 

Udvikl dig fagligt og socialt

Egå Produktionshøjskole er der i løbet af skoleåret ekskursioner til forskellige uddannelsessteder og virksomheder, hvor du præsenteres for forskellige brancher. Derudover er det sociale vægtet højt, hvilket afspejles i sociale arrangementer såsom kanoture, hytteure og aktivitetsdage. På en produktionsskole er der rig mulighed for både at knytte venskaber og forbedre sig fagligt.

Forstander på Egå Produktionsskole, Karsten Larsen, udtaler:

”Hele hovedformålet med forløbet er at blive realistisk parat til de valg, man træffer om uddannelse eller erhverv. Paratheden kan gå på noget fagligt, personligt og socialt. Det er meget individuelt, hvad man har behov for at arbejde med. Nogle skal arbejde med fremmøde og mindskelse af fravær, mens andre skal arbejde med fællesskab og samarbejde. Så er der nogle, som har forskellige problemer såsom angst eller diagnoser, som kommer på plads i løbet af forløbet. Mange kommer også direkte fra grundskolen og har brug for noget mere tid på at blive moden”.

 

Hvordan bliver jeg optaget på en produktionsskole?

For at blive optaget på en produktionsskole skal du snakke med din UU-vejleder. Han/hun kan hjælpe med at vurdere, om du kan blive godkendt til at blive elev på produktionsskole.

På Egå Produktionsskole får du efter endt skoletid et portfolio, som viser dine arbejdsprocesser og resultater/projekter, som du har lavet på skolen. Ydermere får du et kompetencebevis, som beskriver de evner, som du har opøvet. Og forhåbentligt har du fået lidt mere vished om, hvad du har lyst til at gøre bagefter.