SU satser 2018

10. jul 2018

Hvad kan du få i SU 2018?

Hvis du er berettiget til SU, så er det dumt ikke at søge den. I Danmark er vi så heldige, at unge rent faktisk belønnes for at studere. Dette er i stor kontrast til eksempelvis USA, hvor der ofte er egebetaling på de gode colleges. Ofte kan dette være en hæmmende faktor for mange, og stipendiater er derfor mere udbredte i fx USA. Derfor bør vi være taknemmelige for det danske SU-system, som jo står for Statens Uddannelsesstøtte. Men hvad kan du få i SU, og hvilke faktorer påvirkes SU’ens størrelse af? Vi giver dig svar lige her.

 

Hvad afhænger min SU af?

Først og fremmest afhænger satsens størrelse af, hvilken uddannelsestype du er i gang med/skal begynde på. Derudover spiller din alder og bopæl også en rolle. Et andet vigtigt element er, om du er startet på din uddannelse før eller efter 1. juli 2014. SU’en afhænger også af dine forældres indkomster, især hvis du er hjemmeboende. SU udbetales hver måned via banken.

 

Ungdomsuddannelser

Hvis du fx går på eller skal starte på gymnasium, HHX eller HTX, så er du fra dit attende år berettiget til at modtage støtte fra staten. Satserne kan du se lige her:

 

 

Jeg er 18-19 år. Min uddannelse startede før 1. juli 2014

Jeg er 20 år eller derover. Min uddannelse startede før 1. juli 2014

Min uddannelse startede 1. Juli 2014 eller derefter

Ungdomsuddannelse (hjemmeboende)

1.348kr. før skat pr. måned (grundsats* + evt. tillæg)

3.028kr. pr. måned

946kr. før skat pr. måned (grundsats + evt. tillæg*)

 

 

Jeg er 18-19 år og har dispensation til udeboende sats

Jeg er 20 år eller derover

Ungdomsuddannelse (udeboende)

3.907kr. før skat pr. måned (grundsats + evt. tillæg*)

6.090 kr. pr. måned før skat

 

Stjernen * indikerer, at der er tale om en grundsats, som eventuelt kan suppleres med et tillæg. Tillægget bestemmes af dine forældres indkomst per år.  Derudover ydes der selvfølgelig også mere støtte til dig, hvis du er udeboende. Udgifter til fornødne ting som husleje, mad, transport og tøj kræver nemlig et større budget, end hvis man spiser gratis ved mors kødgryder. På f.eks Viborg Gymnasium og HF har man studievejledning, hvilket de fleste skoler har. Her kan du altid ringe ind og høre nærmere om satserne, som gælder for dig. 

 

Videregående uddannelser

Hvis dit næste skridt i uddannelsesprocessen er en videregående uddannelse på fx universitetet eller som lærer eller journalist, så får du stadig SU-klip. Beløbets størrelse kommer an på, hvornår man er startet på uddannelsen samt om man er hjemme- eller udeboende. I nedenstående tabel kan du se SU-satserne for videregående uddannelser:

 

Hjemmeboende (startet på uddannelse før 1. juli 2014)

3.028 kr. pr. måned før skat

Hjemmeboende (startet på uddannelse 1. juli 2014 eller senere)

946 kr. pr. måned før skat (grundsats + evt. tillæg)

Udeboende

6.090 kr. pr. måned før sakt

Stjernen * betyder, at du i nogle tilfælde kan få et tillæg til grundsatsen. Dette afhænger af dine forældres indkomst per år.

 

Må jeg godt arbejde, mens jeg får SU?

Svaret er ja. Beløbet som du må tjene kaldes fribeløbet, og det betyder, hvor meget du maksimalt må tjene uden at du skal betale SU’en tilbage. Derfor vil vi råde dig til at læse på SU.dk, hvad dit fribeløb er. Mange vil gerne tjene lidt ekstra penge i ferierne, og det kan være et godt supplement til SU’en. Uanset hvad er det ærgerligt at skulle aflevere penge tilbage, så sørg gerne lige for at tjekke det.