Friskole – alternativ til den klassiske folkeskole

05. dec 2019

Når du skal sende dit barn i skole, kan det være svært at finde ud af, hvilken skole der er den rigtige for dit barn. Hvilken af de nærliggende skoler skal det være, og skal det være en folkeskole, en privatskole eller en friskole? Vi vil her forsøge at tage dig igennem, hvad en friskole er for noget, og hvad fordelene ved en friskole kan være. Når du har læst vores artikel, er du forhåbentlig blevet klogere på, om en friskole er noget for dit barn.

 

Hvad er en friskole?

Først kan det være fint at slå fast, hvad en friskole er, og hvordan den adskiller sig fra en almindelig folkeskole. Ligesom folkeskoler, er friskoler grundskoler, der kan tilbyde undervisning fra 0-10 klasse. Kendetegnende for friskoler er, at de ofte er dannet af forældre, og de er derfor ikke statsligt ejet. 

 

Hvorfor har vi friskoler i Danmark?

Friskoler har en lang tradition for friskoler, og den første friskole blev dannet i 1852. I ældre tid var friskolerne især inspireret af N.F.S. Grundtvig, hvorimod de i nyere tid i højere grad udspringer af forskellige religiøse og pædagogiske værdisyn. Friskolerne står i dag som et alternativ til folkeskolerne.

 

Er friskole noget for mit barn?

Om friskole er noget for dit barn, kan kun du svare på. Men mange friskoler har et bestemt værdigrundlag og bestemte retninger. Nogle er for eksempel meget musikalske, men andre er meget kreative. Har dit barn en særlig interesse, kan det være værd at overveje at sende det på en friskole, der matcher barnets interesser. Ellers er det vigtigt at tage ud på skolerne og mærke stemningen og se, om det kunne være et sted, I har lyst til at sende jeres barn hen. Der findes et væld af forskellige friskoler over hele landet, så lav jeres research og se, om der er noget, der kunne fange jeres interesse.

Virksomhed: Odense Designakademi (Friskolen Glasværket)