Vælg en cykel, du bliver glad for

12. jun 2020

Cyklen er et dejligt redskab, eller transportmiddel. Vi ved alle, at det er sundere at cykle end at tage et stillesiddende transportmiddel. Men er det så også nemmere? Det afhænger naturligvis af situationen, men i hvert fald, er der visse ting man kan gøre, for at det bliver så nemt som muligt at være en af dem der benytter cyklen som transportmiddel til for eksempel arbejde og studie.

 

Som nævnt er der flere forskellige ting, du kan gøre, for at din cykel får dig nemmest og hurtigst muligt frem. Eksempelvis er det vigtigt at sørge for, at dækkene er tilpas pumpede op, da du ellers mister fart meget hurtigt efter lige at have trådt hårdt og hurtigt i pedalerne. 

Men det, som vi egentlig vil koncentrere os mest om her i artiklen er at vælge den rigtige cykel. At vælge den rigtige cykel er nemlig også af betydning for, hvor nemt og hurtigt man kommer frem.

 

Hvor cykler du?

Når du skal vælge en cykel, som vil være god til dig og dine behov, skal du især tænke på, hvilket terræn du cykler i. Eksempelvis synes du måske, at en såkaldt ”bedstemorcykel”, ”bedstefarcykel” – også kaldet clubcyklen eller turistcyklen, er flot og hyggelig.
Cyklistforbundet har skrevet en artikel om de forskellige slags cykler, der findes, og de har deri valgt at kalde den for ’Den klassiske cykel. Cyklistforbundet anbefaler primært denne type, måske ret så hyggelige cykel, til en lille søndagstur eller en kort tur ned i Netto, når du har glemt at få købt æg.

 

Er ”bedstemorcyklen” den bedste cykel?

Sådan en cykel kan godt være lidt svær at stå op på, når der skal bestiges stejle bakker, og i det hele taget er det ikke sikkert, at den er den hurtigste cykel at komme frem på, uanset terræn. Dette afhænger dog blandt andet af, hvor mange gear der er i cyklen. Og det afhænger så blandt andet af, hvor gammel cyklen er. En hel ny cykel fra mærket Norden cykel er en rigtigt interessant cykel. De fås i super flotte designs, er lækre at sidde på, og du får en god, robust cykel.

Måske er du en af de studerende, der bor i Aarhus? Så har du med stor sandsynlighed nogle bakker, der skal bestiges på ugentlig basis (med mindre du både bor, studerer, arbejder og går til fest inde i centrum, som heldigvis er ret flad og ligetil!). Men hvad er så rådet til dig, som bor i Aarhus eller andre bakkede steder? Det bedste råd er at prøve cyklen af, inden du køber den. Vel og mærke, prøve den af i den type terræn, hvor du kommer til at bruge den. For en god ”bedstemorcykel” vil vi da ikke dømme ude på forhånd.

 

Foldecykel, Trek cykel eller citybike?

Lad os også lige se på nogle af de andre typer cykler, du kan vælge. Hvis du vil læse om flere typer og deres fordele og ulemper, kan vi anbefale at kigge ind på Cyklistforbundets hjemmeside og læse deres artikler om emnet.

Trek cykel: cyklen er konstrueret på baggrund af videnskab. Ønsket om at skabe mere frihed på cykelturen - uanset hvor du bevæger dig - har resulteret i, at Trek har udviklet cykler med hver detalje godt gennemtænkt. En producent, som både har udviklet en VM-cykel og din kommende hverdagscykel. Cyklen, som gør din vej op ad bakken nemt som en fjer bevæger sig, mens du sidder (næsten) så godt som i din egen sofa. 

Foldecyklen: denne cykeltype passer også godt til ”storbylivet”, som mange studerende kan siges at leve i. Den kan eksempelvis være smart i de letbaner og metroer, hvor det (på visse klokkeslet), er tilladt at tage den med på turen, hvis man køber en billet til den.

Citybiken: denne type cykel egner sig godt, når man skal kunne komme hurtigt frem. Men den egner sig også fint til den hyggelige søndagstur. Udover prisforskelle, som naturligvis afhænger meget af den enkelte cykelmodel, og ikke bare af cykeltypen, er det nok typisk det æstetiske/udseendemæssige ved cyklen, der er afgørende for valget. Så alt efter om man er mest til den hyggelige, klassiske ”bedstemorcykel” eller den mere neutralt udseende og friske citybike, er der gode argumenter for at vælge en cykel, der får en hurtigt fra A til B – hvis man altså skal cykle meget.