Det skal du vide om a-kassen

31. jan 2019

Fra studieliv til voksenliv

Tillykke! Du gjorde det. Du står med eksamensbeviset i hånden, og har knoklet i mange år for at kunne komme ud på arbejdsmarkedet. Du er nok træt af SU-livet, og glæder dig til at komme ud og tjene nogle rigtige penge. Du mangler bare lige én ting: det helt rigtige arbejde. Det samme gør alle de tusindvis af andre nyuddannede også. Nu starter jobjagten. Du skal have styr på kontrakten, en ordentlig løn, gode arbejdsforhold, fed pension, og helst også mulighed for at bo nogenlunde tæt på din arbejdsplads. Det er lettere sagt end gjort, og derfor ender rigtig mange nyuddannede i en kedelig økonomisk situation mellem endt studie og det første, fede job.

 

Fagforening og a-kasse – kort fortalt

Du har sikkert allerede lagt øre til dine forældres snak om fagforening og a-kasser. Men det virker måske ikke super relevant midt i et travlt studieliv. Det er dog en rigtig god idé at sætte sig ind i sagerne. Kort sagt, så hjælper en fagforening dig med alt, der har med din karriere at gøre. En fagforening hjælper dig med ordentlige løn- og arbejdsforhold på din arbejdsplads. Men har du endnu ikke fundet din nye arbejdsplads, er det a-kassen, der skal hjælpe dig. En a-kasse sørger for, at du ikke skal gå fra hus og hjem, når du er jobsøgende. En a-kasse sørger for, at du ikke skal leve på en diæt af pasta med ketchup.

 

Dan dig et overblik over dine muligheder

Der er rig mulighed for studerende for at melde sig ind i en a-kasse. Der er dog rigtig mange regler og krav at holde styr på. Der er heldigvis hjælp at hente, når du beslutter dig for at få styr på din økonomi efter endt uddannelse. Før i tiden kunne en a-kasse kun yde økonomisk støtte til dig som studerende, hvis du havde et studiejob. Sådan er det ikke længere, så uanset om du har studiejob eller ej, er det klogt at få et overblik over dine muligheder for a-kasse. På den måde slipper du for også at stå med en økonomisk hovedpine, når du bare burde fejre, at du endelig er færdiguddannet.