6 tips til flytning

12. jul 2018

6 ting du skal huske når du flytter hjemmefra

At skulle flytte hjemmefra første gang er en milepæl i ethvert ungt menneskes liv. Med livet som udeboende hører en række praktiske foranstaltninger, som man skal have på plads. Derfor har vi samlet nogle af de vigtigste ting, som du skal være opmærksom på, når du flytter hjemmefra.

 

  1. Ændr din adresse

Du skal huske at oplyse din kommune om, at du har skiftet adresse senest fem dage efter, at du har skiftet bopæl. Dette gør du nemt via www.borger.dk, hvor du gennemfører adresseændringen gennem et par enkelte trin. Hvor ærgerligt ville det ikke være, at du missede et brev eller den næste pakke fra ASOS? Sørg derfor at huske at melde din flytning i god tid, så du ikke går glip af post, som er henvendt til dig.

 

  1. Find en (lokal) læge

Når du skal flytte (og eventuelt langt væk fra din hjemstavn), så er det nødvendigt at blive tilknyttet en ny læge. Når du vælger din nye læge samtidig med din adresseændring, så er der frit valg af læge/klinik. Et godt råd er at huske at kigge på et kort og finde en læge, hvis placering er så kort som muligt fra din nye lejlighed eller hus. Hvis du vil skifte læge efter adresseændringen, så skal du nemlig hoste op med penge.

 

  1. Orienter dig i dit nye lokalområde

For at vænne sig til nye vejnavne og områder, så er det en alletiders ide at gå eller cykle nogle ture, så du får en naturlig fornemmelse af byen. Når der er højsæson for tilflyttere i storbyerne i september, så er det dog ikke usædvanligt at møde mange, som bruger Google Maps som vejviser. Det er selvfølgelig også helt legitimt, og online kort kan være en god idé at orientere sig med i starten.

 

  1. Lav et budget

”With great power comes great responsibility”

Det kan godt være, at du har haft ansvaret for din egen økonomi tidligere. Men som udeboende er situationen en helt anden end hjemme hos mor og far, hvor kost og logi har været tæt på gratis. Husleje, madbudget, telefonabonnement, forsikring og transportomkostninger bliver pludselig begreber, som du kommer til at kende på den hårde måde. For at få et overblik fra starten, så vil vi råde dig til at lave et budget, så du i det mindste kan få en idé om, hvor mange penge du har til aktiviteter og andet underholdning.

 

  1. SU

Hvis du skal i gang med at studere på en uddannelse, så venter et spændende nyt kapitel dig!

Samt selvfølgelig din del af SU-kagen. Du kan søge din ansøgning digitalt på www.su.dk tidligst en måned inden, at du starter på din nye uddannelse. Hvis du skal begynde på en videregående uddannelse i år 2018 er du berettiget til 6.090kr. i SU per måned som udeboende. Dette plejer at hjælpe gevaldigt udgifterne til bolig.

 

  1. Boligstøtte

Skal du leje en lejlighed alene eller bo sammen med andre, så har du mulighed for at få boligstøtte. Denne søger du hos Udbetaling Danmark via et ansøgningsskema på www.borger.dk. Husk at søge boligstøtte senest en måned fra den dag, som du flytter ind.