Sådan bliver du en vaskeægte københavner

25. aug 2017

Selvom du har skiftet postnummer er det langt fra nok til at kunne kalde sig københavner. Har du styr på alle de uskrevne regler?

Nu er du flyttet til hovedstaden, men der skal langt mere en blot en ny bopæl til at kunne kalde sig københavner. Det er nemlig de små, uskrevne regler, der afslører, om du har boet i byen i lang tid, eller om du lige er kommet ind med firetoget fra Jylland.
Vi har her lavet en guide til dig over de mest almindelige indforståede ting og usagte regler ved byen, så du kan føle dig lidt mere lokal.

 

Lær at udtale stederne forkert

I København har vi en helt særlig måde at udtale steder og gadenavne på – også selvom det måske er forkert. Og hvis du udtaler dem rigtigt, er du afsløret som jyde. Den mest velkendte er Gothersgade i Indre By. Rent faktisk skal O’et udtales som et rundt O ligesom i ”gotisk” – men for københavnere vil det altid være Gothersgade, og sådan er det bare.

Et andet eksempel er Farigmagsgaderne. Navnet kommer egentlig af sætningen ”far-i-mag,” (kør roligt), og derfor skal A’et udtales fladt som i ”mageligt.” Men ikke ifølge københavnerne – det hedder FariMAXgade, også selvom det er helt forkert.

 

Cykling er ikke for sarte sjæle

Cykling er en stor del af den københavnske kultur, og det er derfor alfa og omega at få skaffet sig en cykel, når du flytter til København. Desværre er det bare sådan, at der bor mange langfingrede cykeltyve i byen, så lad være med at kaste mange penge efter den – den bliver helt sikkert stjålet. Cykeltrafikken kan være voldsom, særligt i myldretiden, så læs op på trafikreglerne, pak høretelefonerne væk og spænd cykelhjelmen.

 

Offentlig trafik

Hvis du tager bussen, så husk for guds skyld, at man går ind i bussen forrest i København, og man hilser ikke på buschaufføren. På Nørreport og andre metrostationer er det vigtigt at huske, at man altid står til højre på rulletrapperne. Den offentlige trafik kan godt være særligt presset på spidstidspunkterne, så derfor tager københavnerne altid meget hensyn til hinanden. Det betyder blandt andet, at vi tager hensyn til ældre og gangbesværede, ikke sætter fødderne på sæderne og skruer ned for musikken.

 

Stram i betrækket

I forhold til andre danske byer kan det måske virke som om, at københavnerne altid er lidt sure. Tonen kan i hvert fald godt være lidt hård, og smilene falde lidt sjældnere. Mange bemærker også, at det altid virker som om, at københavnerne har lidt ekstra travlt. Armbevægelserne er ofte større, og der er mere fart på alting. Gem den jyske beskedenhed væk, når du flytter til byen, gå lidt hurtigere og lad være med at bliv ked af det, hvis en råber efter dig i trafikken. Så er du allerede godt på vej.

 

Du bliver, hvad du spiser

Københavnere går enormt meget op i, hvad de spiser. De prioriterer altid at spise på de seneste nye in-restauranter, og de har absolut intet imod at betale over 100 kroner for ”gourmet”-pizzaer og ”gourmet”-burgere. Der bliver købt lækre delikatesser i Torvehallerne, og der er op til flere madmarkeder og streetfood-vogne rundt omkring i byen, som københavnerne ofte frekventerer.

Alle råvarer skal selvfølgelig helst være økologiske og i god kvalitet. Så hvis helst bare køber discountvarer og i store mængder, så du kan fryse ned, så er det nok en god idé ikke at råbe for højt omkring det.