Overblik over madindkøb

15. mar 2017

Få mere luft i madbudgettet

Som studerende kan madbudgettet være stramt, og som alle andre udgifter kræver det disciplin at overholde - især når supermarkedet frister med lækre madvarer! Måske skal du først til at starte dit liv som studerende, måske er du allerede godt i gang og har brug for at få pengene til at række længere. Uanset hvad så er overblik nøgleordet for at få styr på madbudgettet og finde ud af, hvor du kan skære ned og spare penge.

 

Her er en guide til, hvordan du kan skabe overblik:

 

  • Hvad skal madpengene bruges på?

Ved du, hvad du bruger dine madpenge på? Og er det meningen, at der fra dit madbudget også skal være råd til shampoo, toiletpapir og andre husholdningsartikler? Gør det klart, hvad madpengene skal bruges på, så dit budget er så realistisk som muligt. Hvis dit madbudget skal bruges på toiletpapir og hårshampoo, er det måske her, du kan finde nogle besparelser, inden du skærer i madvarerne.

 

  • Skab et overblik over dit forbrug

Det er ikke nok at vide, hvor meget du bruger og vil bruge, du skal også vide, hvad du bruger pengene på. Gem derfor kvitteringerne, når du handler, og efter en måned kan du gennemgå dem og undersøge, om der er steder at spare. Kunne du have forudset nogle køb, så du kunne have handlet, når det var på tilbud? Kan du spare ved at købe i større mængder? Og bruger du penge på slik, cola og andre søde sager, som du kunne skære fra eller bare købe mindre af? Det er et stort arbejde, men det er med til at give et overblik over, hvad du bruger penge på.

 

  • Noter hvad du smider ud

Vil du være ekstra grundig, så noter også, hvor meget mad du smider ud i løbet af måneden, så du kan få et overblik over, hvornår du har købt noget, du ikke fik brugt. Vi danskere smider mange millioner ud i skraldespanden hver måned, så der kan være meget at spare ved at undgå madspild.

 

Overblikket er guld værd

Når du har overblik over, hvad dit budget er, og hvad du så rent faktisk bruger penge på, kan du nemmere se, hvor meget du skal skære ned, og hvor du kan gøre det. Prøv for eksempel nogle nye madvarer, der er billigere eller find nogle billigere retter at lave. Der er helt sikkert mange steder, du kan spare – du skal bare finde dem først. Derfor er overblikket bogstaveligt talt guld værd.