Luksusliv på bistandsløn

26. aug 2017

Skrevet af Anders Midtgaard Norlyk, studerer på Aarhus Universitet.

 

Livet som udeboende byder på mange nye og gode ting, men det byder også på et helt nyt møde med økonomi og budget. Det er i sig selv vel sagtens også en god ting – om end det også er et af de sværere møder, man har i vente. Rådighedsbeløbet på SU efter husleje og andre faste omkostninger er betalt er bare ikke det samme, som det var i løbet af sabbatåret, da mor og far gav kost og logi og der røg over 10.000 kr. Ind på kontoen hver måned fra fuldtidsjobbet som kassemedarbejder, mødebooker, lærervikar eller hvad end du sad med. 

De mange ugentlige café-besøg, flasker i byen, det nye tøj og de mange rejser. Uanset hvor dejlige de var, er det på tide at sige farvel til dem. Det passer ikke ind i livet hos en udeboende. Et luksuriøst liv og en fattigmandsløn. Det er den enkle sandhed, man som studerende skal indse før snarere end senere. 

 

Det handler om at prioritere

En af de vigtigste ting, du kan lære dig selv lige efter (helst allerede inden), du flytter er at prioritere. Det vil gøre det nemmere for dig at vænne dig til lives som udeboende samt give dig bedre overblik over din privatøkonomi. At prioritere handler ikke om helt at opgive alle livets søde sider. Det handler derimod om ikke gøre brug af dem hele tiden. I stedet for de ugentlige cafébesøg, kan du holde det nede på en gang hver anden uge – evt. engang i måneden. Tænker du samme tanke omkring alt, hvad du foretager skal du nok klare mødet med egen lejlighed og voksenansvar. Du kan med rette også læse mange af de gode artikler omkring budget og at få rådighedsbeløbet til at strække her på bedrestudieliv.dk.

 

Undgå at ende i et afsnit af ”Luksusfælden”

Selvom 15 minutters berømmelse og tv-tid kan lyde helt okay, er der intet sjov ved gæld og rentebetalinger. Tag din sunde fornuft i hånden og gå hånd i hånd ind i de voksnes verden.