At være international studerende i Danmark

06. aug 2018

Skrevet af Cecilie Jacobsen, studerende

Sådan er det at være international studerende i Danmark

At skulle studere i et andet land end det, man kommer fra, kan for mange virke skræmmende, og flytter man som udlænding til Danmark for at læse, kommer første udfordring allerede, når man kommer til landet første gang – vores sprog er anderledes, og selvom de fleste i Danmark kan engelsk på skoleniveau, kan det være en god idé, og for nogle blive en nødvendighed, at kunne det danske sprog, hvis de skal studere her. Men hvad skal man ellers huske, når man er international studerende i Danmark? 

 

At være international studerende

I Danmark er vi kendt for at have et fantastisk uddannelsessystem, hvis uddannelser er i topklasse, og derfor tiltrækkes hvert år et stort antal internationale studerende, som flytter til studiebyerne for at læse deres drømmeuddannelse. Som international studerende i Danmark venter mange store og små udfordringer både inden, under og efter endt studieophold, og det kan virke uoverskueligt at forholde sig til, hvor man skal starte. Ønsker man at undgå at føle sig udenfor, og vil man have mest muligt ud af sit studie i Danmark, kan man dog med fordel gøre en indsats for at blive en større del af det danske samfund.

 

Lær det danske sprog på en sprogskole

Sprogbarrierer er udfordrende i både studiemæssig og forretningsmæssig forstand. De fleste uddannelser i Danmark tilbyder fag på både dansk og engelsk, men det kan være svært at passe ind både socialt og generelt i det offentlige, hvis ikke man forstår sproget. Hvilken bedre løsning end at lære det danske sprog på en sprogskole – f.eks. i mens man tager en anden uddannelse i Danmark. CLAVIS sprogskole er et dansk sprogcenter med beliggenheder i både København K, Roskilde, Helsingør, Greve og Næstved, og her tilbydes danskundervisning til udenlandske voksne, som ønsker at lære det danske sprog. Desuden er en sprogskole et godt værktøj til at udvikle sine sociale kompetencer og netværk.

 

Kulturen læres bedst af de lokale

Den danske kultur er bl.a. kendetegnet ved festlige unge, respekt og kærlighed til kongefamilien og vores historie og mad og drikke præget af en blanding af gourmet og gamle retter. Som udlænding i Danmark kan man med fordel bruge tid på at sætte sig ind i kulturen, hvilket gøres bedst gennem de lokale. Besøg en lokal restaurant, deltag i en fest hos en dansk kammerat eller besøg det lokale bibliotek og læs en bog om den danske kongerække for at lære mere om, hvor den danske kultur stammer fra.

 

Vær åben og deltag

Det er ikke altid nemt at være international studerende, men med åbenhed og venlighed kommer man i Danmark langt, og det handler ofte om at sætte sig ind i vores ’hygge’-kultur, vores skøre humor og de fantastiske fortællinger om vores land for at vinde respekt og kærlighed fra det danske folk. Desuden kan et bedre kendskab til Danmark hjælpe til, at man som udenlandsk studerende føler sig mere velkommen, og at man klarer sig bedre på sit studie.