Udvikling på en kostskole

09. okt 2017

Kostskole – både personlig og faglig udvikling

Har du lysten til at prøve at leve på en ny måde i hverdagen, og udvikle dig ikke blot fagligt, men også personligt? Så er kostskole måske noget for dig.
På en kostskole lærer du nemlig at leve struktureret, og har masser af venner lige i nærheden.

 

Hvad er en gymnasiekostskole?

En gymnasiekostskole er en skole, hvor du både bor, spiser, samt går i gymnasiet – sammen med en masse andre unge.

 

Kostskole eller flytte hjemmefra?

Nogle begynder så småt at tænke på at flytte hjemmefra, når teenageårenes afslutning nærmer sig. I den forbindelse kan man måske sige, at en kostskole er en lidt mildere udgave af det at flytte hjemmefra i sin egen lejlighed.

Lad os tage et eksempel: En af de cirka 15 gymnasiekostskoler, der findes i Danmark, er Rønde Gymnasiums kostskole, som ligger i Østjylland og rummer 75 elever. På Rønde Gymnasium skriver de følgende om livet på deres kostskole:

 

”På kostskolen er hverdagen velstruktureret samtidig med, at du selv har stor indflydelse på din hverdag.”

 

Således kan kostskole være en god måde at blive rigtig skarp, når det kommer til at strukturere sin egen hverdag og blive lidt mere ”voksen” – men på en måde, hvor der også er plads til medbestemmelse.

For mange er det spændende at flytte hjemmefra. Man får lov til selv at bestemme, hvad menuen står på til aften, hvordan stuen skal indrettes, og den slags ting. Nogle oplever dog også, at det kan blive lidt ensomt at bo for sig selv. En kostskole kan være en god mellemløsning, hvor man får nye udfordringer, men samtidig altid har mulighed for selskab.

 

Kostskole eller blive boende derhjemme?

At tage på kostskole er en oplagt mulighed for at få nye gode vaner integreret i sin hverdag. Man kommer automatisk væk fra den struktur (og eventuelle mindre gode vaner), ens dagligdag plejer at have. Hvis man ønsker at gøre en større faglig indsats end man plejer, kan den strukturerede hverdag på en kostskole således være en måde at forhøje sine karakterer, hvis man er villig til at gøre en indsats.

For forældrene, og for den unge, kan det sommetider være en stor omvæltning, når den unge mand eller kvinde tager på kostskole. Men for nogle kan det måske være en god ting, der gør, at han eller hun får et ekstra godt forhold til forældre og søskende.

 

En del af et stort fællesskab

Som nævnt er en kostskole et sted, hvor du bliver en del af et stort fællesskab, sammen med en masse andre unge. Derfor er der altid nogen, du kan lave noget interessant sammen med – både når det kommer til lektier og sjov. Men det kan også være udfordrende, at der næsten altid er nogen i nærheden, og at mange opgaver skal løses i fællesskab med dine bofæller. Udfordrende på den gode måde! Dette ved personalet på kostskolerne som regel godt, og derfor er hverdagen også struktureret på en måde, der giver mulighed for at trække sig tilbage engang i mellem, og lige puste ud.

 

Mærk stemningen selv

Hvis du overvejer, om en gymnasiekostskole er noget for dig, er det en rigtig god idé at besøge en eller flere kostskoler, som du umiddelbart synes, virker spændende. Det er den bedste måde at få en fornemmelse af, hvordan det egentlig er at gå på kostskole – og at finde ud af, hvilken kostskole der er noget for dig. Når du er på besøg, er det også en rigtig god ide at snakke lidt med de nuværende elever og finde ud af, hvordan de oplever livet på en kostskole.


God jagt!