Din forskudsopgørelse

20. jan 2017

Ved du, hvad et skattekort, hovedkort og bikort er, og kender du forskellen på dem? Så er du klar til at høre om, hvad en forskudsopgørelse dækker over (Hvis du ikke ved, hvad et skattekort er så læs art. 12).

Forskudsopgørelsen kommer fra SKAT og er SKATs forventning til din indkomst og andre skattepligtige oplysninger for det kommende år. Det er altså den oversigt, som SKAT bruger til at vurdere, hvor meget du skal betale i skat i det kommende år. Forskudsopgørelsen baserer sig på de oplysninger, SKAT kan tilgå i andre systemer for eksempel fra SU, og ellers er det baseret på, hvordan det senest afsluttede år var. Så havde du et fuldtidsjob, inden du blev studerende, vil du typisk opleve, at der står, du får en høj indtægt i det kommende år. Derfor er det vigtigt altid at se på din forskudsopgørelse, så du ved, at oplysningerne er rigtigt.

Din forskudsopgørelse bliver tilgængelig i slutningen af året og gælder for det kommende år – for eksempel bliver forskudsopgørelsen for 2018 tilgængelig i slutningen af 2017. I forskudsopgørelsen kan du se, hvad SKAT forventer, at din forventede indkomst er, hvad du har af renteudgifter, kørselsfradrag osv. Ting som ændringer af bopæl, indkomst eller lån (mm.) spiller altså en rolle i forhold til din forskudsopgørelse.

 

Forskudsopgørelsens betydning for din økonomi

Nu ved vi, hvad forskudsopgørelsen dækker over, men hvorfor er det så vigtigt at have styr på sin forskudsopgørelse? Det skyldes, at man ikke kan have helt og holdent styr på sin økonomi uden at have styr på sin forskudsopgørelse. Det kan være lige meget, om du bruger alle fifs og tips, som du kan finde om økonomi. Hvis du ikke har styr på forskudsopgørelsen, kan du ikke budgettere korrekt, og derfor har du ikke styr på din økonomi.

Forklaringen er egentlig simpel nok; hvis din forskudsopgørelse er for lav, vil du få et for stort fradrag pr. måned, hvilket vil resultere i et skattesmæk. Tilsvarende vil en for høj forskudsopgørelse give dig en for høj trækprocent, således at du betaler for meget i skat. Derfor skal du være opmærksom på at ændre forskudsopgørelsen, hvis du får en større indtægt, stifter et lån eller flytter.

 

Hvordan ændrer jeg min forskudsopgørelse?

At ændre forskudsopgørelsen er ikke specielt svært. Du kan se din forskudsopgørelse ved at logge ind på SKATs hjemmeside via Tast Selv (www.tastselv.skat.dk). Her kan finder du forskudsopgørelsen, og så kan du lave de relevante ændringer. Du kan også ændre i forskudsopgørelsen i løbet af året. Det kan blive relevant, hvis du får et studiejob eller er færdig med din uddannelse og har fået et job eller skal på dagpenge. Så stiger din indtægt nemlig.