Undgå bøde - meld flytning

08. jul 2018

Husk at melde flytning og undgå bøde

Når du skal flytte (måske for første gang?) så er det vigtigt at have styr på de praktiske ting. Blandt andet skal du huske at melde din flytning til kommunen senest 5 dage efter, at du har skiftet bopæl. Hvis man ikke anmelder sin flytning, så kan man risikere at få en bøde. Vi kan alle sammen undre os, og derfor har vi samlet en masse svar på nogle af de spørgsmål, som kan dukke op i forbindelse med en forestående flytning.

 

Hvornår er jeg ’flyttet’?

Flyttedatoen betegnes som den dato, hvor du har flyttet dine ejendele og overnatter på din nye adresse for første gang. Hvis du stadig har en del møbler stående og blot har overnattet i dit nye hjem en enkel gang, så tæller det ikke som om, at du er flyttet. Hvis du eksempelvis har været i gang med noget malearbejde eller skal flytte et langt stykke væk, så kan det være belejligt at overnatte i huset eller lejligheden, hvis man er i gang med en længere maleproces. Hermed slipper man for at skulle pendle.

 

Hvornår kan jeg tidligst anmelde flytning?

Det kan du tidligst fire uger inden, at du skifter adresse. Når du skal meddele din kommune om din nye bopæl, så foregår det digitalt på borger.dk, hvor du finder punktet ”Anmeld flytning til folkeregistret”. Kommunen bruger dernæst et par dage på at acceptere din flytning. Det smarte ved den digitale ansøgning er, at PostNord automatisk får besked om din nye adresse. Hermed sørger de for, at din berettigede post sendes til din nye bopæl.

 

Hjælp! Jeg skal bo til leje…

Hvis du skal flytte ind hos en ejer eller lejer, og dit eget navn ikke skal stå på hoveddøren, så er der en bestemt procedure, som du skal følge. I den digitale ansøgning skal du i feltet ”Hos” angive din ejers eller lejers navn, samt om vedkommende bliver boende på adressen. Feltet ”Hos” svarer til en c/o-adresse, hvilket betyder ”Care of”. Hermed indikeres det, om man bor til leje. Man kan ikke registreres i CPR på en c/o-adresse, hvis man faktisk ikke bor der. For flere oplysninger og råd til flytning kan du tjekke borger.dk.

 

Hvad skal jeg ellers huske?

Når du flytter hjemmefra skal du også huske at angive på borger.dk, hvilken læge og tandlæge du ønsker. Når du flytter fra en kommune til en anden er der frit valg mellem alle tand- og lægeklinikker, som har plads til nye klienter. Det kan derfor være en god idé at vælge en læge og tandlæge, som er så tæt på din bopæl som muligt. Derudover skal du også huske selv at meddele din arbejdsplads og eventuelle foreninger om din flytning.

 

Spørg gerne om hjælp

Hvis du af en eller anden grund ikke har adgang til en computer eller internet, så kan du også besøge borgerservice i din kommune. Medarbejderne er forpligtigede til at hjælpe dig med anmeldelse af flytning. Men det er selvfølgelig også helt i orden at spørge venner eller forældre til råds, som har prøvet at anmelde flytning tidligere.