Få styr på din lejekontrakt
21. jan 2017
Du er ved at skulle flytte hjemmefra og finde den rette lejlighed. I de store studiebyer er der kamp om lejlighederne, og ofte skal du reagere hurtigt, hvis du skal have et sted at bo. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, så du ved, hvad du skal holde øje med for at undgå at blive snydt og for hurtigt at kunne gennemskue din lejekontrakt.
Undgå snyd med lejligheder
Du har sikkert hørt en masse historier om udlejere, der ikke holder, hvad de lover eller lejligheder der bliver udlejet flere gange gennem Boligportalen.dk. Boligmarkedet er attraktivt for svindlere, fordi der er mange penge på spil til depositum og forudbetalt husleje, og så er der rift om boligerne. Derfor er der mange, som accepterer lejligheder, uden at have set den eller ligger et depositum på forhånd for at være sikker på, at lejligheden er deres. Det gælder især i København og Aarhus, men også de andre store studiebyer som Odense og Aalborg er ramt.
Der er altså mange måder at blive snydt på, når du skal finde en lejlighed. Her er der nogle signaler, du skal være opmærksom på:
- Er det for godt til at være sandt? Synes du, at huslejen er meget lav i forhold til de andre lejligheder, du har set på, så er der måske en hage ved det.
- Tjek udlejeren. Der er set eksempler på, at svindlere udlejer lejligheder, som de ikke ejer. Derfor kan du stå med en ubrugelig lejekontrakt, selvom det hele har virket lovligt. Så tjek om udlejer rent faktisk ejer lejligheden, inden du skriver under. Det kan du gøre på OIS.dk eller Tinglysning.dk.
- Se lejligheden. Nogle svindlere har udlejet lejlighed, som ikke findes, så derfor er det altid en god ide at se lejligheden. Det kan selvfølgelig være svært, når markedet går hurtigt, men det er en god måde at undgå at blive snydt. Her kan du også tjekke, om der står det rigtige navn på dørskiltet.
- Spørg naboer. Når du har set lejligheden, kan du se, om der er naboer hjemme, som du kan høre lidt nærmere om udlejer. Måske kan de sige, at det ikke er ejeren, eller også kan de fortælle, at han er en rigtig god udlejer.
Hvad skal du være opmærksom på i lejekontrakten?
Når du har fundet ud af, at det er en god lejlighed med en ærlig udlejer, så er det tid til at underskrive lejekontrakten. Er det første gang, du ser sådan en, er der selvfølgelig nogle ting, du skal være opmærksom på.
-
Tidsbegrænset leje
Udlejer har mulighed for at udleje lejligheden i begrænset tid. Typisk 1-3 år. Det kan være udlejeren har købt lejligheden som investering og senere vil sælge den, eller måske på sigt selv vil bo i den. Det er måske ikke helt optimalt for dig at skulle være ude af lejligheden efter et år, men det giver dig en øget sikkerhed for ikke at blive smidt ud. Udlejer kan nemlig ikke opsige lejekontrakten i lejeperioden med mindre kontrakten misligholdes, eller det er aftalt.
-
Hvem skal stå på lejekontrakten?
Skal du flytte sammen med nogle venner i en lejlighed, så vær opmærksom på, hvem der skal stå på lejekontrakten. For det er den person, som står på kontrakten, der har alle rettighederne, men også ansvaret overfor udlejer.
Det betyder, at de øvrige blot lejer et værelse, og derfor kan de sættes ud med en måneds varsel, hvis personen på lejekontrakten ønsker det. Der behøver ikke engang være en grund til at opsige en, der bor på et værelse. Derfor kan uenigheder i bofællesskabet ende i en opsigelse, og så har du en måned til at finde noget nyt.
Omvendt har personen på lejekontrakten også ansvaret i forhold til udlejeren, så hvis der er larm eller ting bliver ødelagt, så falder det tilbage på den person, der har skrevet under på lejekontrakten.
Så tænker du nok, at alle bare skal på lejekontrakten, men det kan give et problem i forhold til udlejeren. For hvis én vil flytte ud, kan udlejeren nægte at slette vedkommende fra kontrakten, og dermed hæfter man for en lejlighed, man ikke bor i.
-
Hvordan skal lejligheden afleveres ved fraflytning?
Du ligger som regel tre måneders husleje i depositum, og så er spørgsmålet, om du får de penge igen. Det kan du meget hurtigt tjekke i lejekontrakten. Hvis der står, at lejligheden skal afleveres nyistandsat ved fraflytning betyder det, at der skal males og eventuelt høvles gulve af og lakeres gulve, hvis det også var gjort, da du flyttede ind. Det kan hurtigt koste depositummet.
Du kan nok ikke komme udenom at skulle aflevere nyistandsat, for du får sikkert ikke lejligheden, hvis du ikke sige ja til punktet.
-
Lav en liste over mangler ved indflytning
Når du flytter ind i en lejlighed, har du 14 dage til at gennemgå den for fejl og mangler. Listen skal bruges ved fraflytning, så du ikke kommer til at hæfte for de fejl, som var der, da du flyttede ind. Det er en rigtig god ide at tage billeder af fejlene også – måske sammen med dagens avis for at kunne bevise, at de er taget den dag. Det er en også en god ide at have en ven eller bekendt med, så man har et vidne, der kan fortælle om lejlighedens stand, hvis der er uenighed.
Listen skal sendes til udlejer – aftal gerne på forhånd hvordan. Hvis du vil være på den helt sikre side, så send den med anbefalet post, så du kan bevise, at udlejeren har modtaget listen. Nogle gange gennemgås lejligheden også med udlejeren, så man er enige om, hvad der skal på listen.
-
Vedligeholdelse
I lejekontrakten står der, hvem der har ansvaret for vedligeholdelse, og her vil det oftest være udlejeren. Men står der, at det er lejer, der står for vedligeholdelse, så bør huslejen også være lavere, for at modsvare de omkostninger man har til vedligeholdelse.
-
Den vigtigste paragraf - §11
Det er her, at udlejer kan skrive individuelle aftaler ind, som afviger fra lejeloven. Det kan være, at udlejeren har skrevet, at der er en fast huslejestigning, du ikke må have dyr eller lignende. Derfor er det vigtigt at orientere dig her.
Er du i problemer?
Har du brug for hjælp, så er Lejrenes Landsorganisation, LLO, klar til at hjælpe dig. De er specialister i lejeloven og kan hurtigt hjælpe dig med alle dine spørgsmål. Der findes også advokater og andre organisationer, som har specialiseret sig i lejekontrakter, og hvilke problemer der kan være med dem. Det er for eksempel Danske Lejere og Lejerens Jurist, men søg på Google, hvis du vil finde den rette organisation til at hjælpe dig. Det kræver ofte, at du bliver medlem, men de penge er godt givet ud, hvis du kommer i problemer med din udlejer.