Dette er fjernstudier godt for

14. mar 2018

Fleksibilitet og skånsomhed under uddannelse

At tage sin uddannelse som fjernstudium er noget, som flere og flere unge vælger at gøre. Mange er slet ikke klar over muligheden for at tage et fjernstudium og vælger derfor en helt anden uddannelsesvej, end de måske har ønsket, og det kan derfor være rart at vide, hvad fjernstudier er godt for.

 

Hvad er fjernstudier?

Fjernstudier er egentlig betegnelse for det at gennemføre en uddannelse på afstand. Det betyder, at du ikke møder op på en skole, ikke sidder i en klasse, ikke har klassekammerater, mødetider eller fysiske lærer, og du egentlig først møder op og ser en underviser, når du skal til eksamen. Det kan virke underligt, at man faktisk kan tage en uddannelse på denne måde, men de seneste år er efterspørgslen på fjernstudier steget i takt med, at fleksibilitet bliver vigtigere for mange studerende.

 

➡ Læs også: Sådan vælger du den rigtige uddannelse

 

Hvem tager fjernstudier?

Det er forskelligt, hvilke folk, der tager fjernstudier, og man kan ikke afgøre helt konkret, hvem der gør det. Det kræver generelt høj selvdisciplin at skulle bestå en uddannelse baseret på fjernstudier, da du ikke på samme måde som ved en almindelig uddannelse har en lærer eller klassekammerat at støtte sig op ad. Det er muligt for alle at tage en uddannelse med fjernstudier – kravende vil være de samme som at komme ind på den almindelige uddannelse.

 

Hvornår giver det mening?

Ligesom det er forskelligt, hvem der læser med fjernstudier, er det også forskelligt, hvornår det giver mening af gøre brug af muligheden for at tage fjernstudier. Da ”frihed under ansvar” er en god betegnelse for uddannelsesformen, kan det f.eks. give mening at bruge fjernstudier, hvis du har en sideløbende fritidsinteresse eller hobby, som du ønsker at passe, mens du læser. Er du elitesportsudøver, iværksætter eller kunster har ikke den store betydning, men fjernstudierne giver dig bedre mulighed for at tilpasse studiet din egen tid.

Muligheden for fjernstudier betyder for mange psykisk ramte og sårbare unge, at de kan tage den uddannelse, som de drømmer om. De har måske har droppe deres drømmeuddannelse på baggrund af angst eller andre problemer, som gør det svært for dem at agere socialt, og fjernstudierne er deres mulighed for at komme frem.

Ønsker du at tage en helt specifik uddannelse, men har du ikke økonomi eller lyst til at flytte til det sted, hvor uddannelsen udbydes, kan fjernundervisning samtidig give dig muligheden for alligevel at få taget den uddannelse, som du drømmer om.

 

Hvordan er SU-reglerne?

Reglerne for SU er ikke anderledes for studerende, som gør brug af muligheden for fjernstudier. Hvis du læser på en SU-berettiget uddannelse og opfylder de generelle betingelser for at modtage SU, er reglerne de samme som normalt – uanset om du studerer hjemme, online eller på skolen. Der gælder dog nogle specielle regler for SU og enkeltfag, og hvis du f.eks. vælger at tage Hf-enkeltfag som fjernstudier, skal du have minimum 2-3 fag og et timeantal på minimum 23 timer for at kunne modtage SU.

 

Fleksibilitet fremfor studiemiljø?

Hvis du overvejer et fjernstudium, er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilke fordele og ulemper der er ved det. For mange kan det virke som det fedeste at kunne styre sin egen studietid, sove længe og arbejde på studiet i sofaen om aftenen, men det kræver selvdisciplin og ikke mindst engagement at kunne bestå et fjernstudium. Studiemiljø er der ikke noget af, for du studerer alene, og du må derfor gøre op, hvad der er vigtigst. Fleksibilitet eller studiemiljø?