Hold hjernen frisk under eksamenslæsningen

07. sep 2017

For de fleste studerende er eksamensperiode og dertilhørende eksamen kulminationen på et helt semesters hårdt arbejde.

Det eneste tilbage at vise for et halvt års arbejde, er det ciffer, der ender med at stå på beviset efter endt eksamen.

Vejen til et godt eksamensresultat er, udover hårdt arbejde, en velfungerende hjerne. Er din hjerne ikke på toppen, er sandsynligheden for et godt resultat minimal. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du kan sikre, at din hjerne er i topform til eksamenen.

 

Hvad er de tre s’er?

At holde hjernen frisk er hårdt arbejde, men ikke desto mindre er der ikke ret mange ting, man skal sørge for. Hvis du overholder de tre s’er nedenfor, er din hjerne fit for fight, når du har mest brug for det.

1 Sund mad

Det hele starter med kosten. Uden mad og drikke virker helten ikke. Det ordsprog kender de fleste i dagens Danmark, og det er ikke for ingenting, at det er blevet så omspændende. Hvis du ikke sørger for at give din hjerne de næringsstoffer, den har behov for, virker den ikke optimalt. Det er ikke raketvidenskab at spise den rette kost, og det kræver som sådan ingen overordnet plan. Sørg for at få massere af grøntsager samt fiberrigt kulhydrat, det sunde fedt og lidt protein. Hvis du samtidig skærer ned på dit sukkerindtag, så er du allerede i mål. Sagt med andre ord: Skær en smule ned på Junk Food og slik. Og husk: ingen forbud mod bestemt mad – det kan give lysten til mere af det. Spis varieret – så nemt er det.

 

2 Sport

Motion giver masser af god energi. Samtidig med at motion har en rigtig god virkning på ens fysiske helbred, bliver hjernen også stimuleret. Der er således videnskabeligt belæg for, at træning både øger koncentrationen samt holder hjernen ung. Hjernens hukommelsescenter bliver aktiveret, selvtilliden får et ordentligt boost og humøret stiger.

Prioriter derfor at få dyrket motion i løbet af eksamensperioden – hvad enten det er løb, cykling, styrketræning, dans, gåture eller andet. Vælg noget, du trives bedst i. Træning skal altid først og fremmest være sjovt og nydes.

 

3 Søvn

Du skal som hovedregel have mellem 7 og 9 timers søvn som voksen. Konsekvenserne ved for lidt søvn er mange, og søvnen er lige så vigtig som selve kosten for sundheden. Det behøver heller ikke den store redegørelse at forklare, hvorfor søvn er vigtig i forbindelse med eksamensperioden. De fleste har mærket på egen krop, hvorledes læringsevne og koncentration mindskes ved for lidt søvn.

 

Få struktur

At få en sund livstil og dertilhørende sund og frisk hjerne lyder jo simpelt nok. Alligevel er det sværere end som så, hvis man aldrig før har tænkt over den sunde kost og livsstil. På CSL.dk finder du flere tips, tricks og råd vedrørende træning, kost og den sunde livsstil.

 

Find flere gode råd om mad til dig på SU.