Sådan håndterer du stress som studerende

30. sep 2019

Mange unge danskere oplever, at studietiden er meget mere end bare fester, nye venner og store læsemængder. Stress er blevet en utroligt udbredt sygdom i vores lille land – og ungdommen er desværre heller ikke blevet skånet. Er du studerende eller forælder til en, kan du med fordel læse med her, hvis du vil blive klogere på, hvad faresignalerne for stress er, og hvad du kan gøre for at undgå eller håndtere det.

 

Forskellige stressudløsere

For det første er det vigtigt at understrege, at stress ikke er synonymt med at have travlt. Nogle mennesker trives godt med at have mange bolde i luften og kalenderen fyldt ud med forpligtigelser og deadlines, så det er ikke kun dem, der bliver ramt af stress. Det kan også være folk, der har meget mere fritid. Mennesker er nemlig forskellige, og det er ofte høje ydre og indre krav – som ikke nødvendigvis påvirker alle på samme måde – der udløser stressfølelsen. Det samme gælder ensomhed, sygdom (også blandt dine nærmeste) og usikre livssituationer, som fx ustabil økonomi og usikre boligforhold.

 

Nogle gode råd

Selvom alle kan blive ramt af stress, er der nogle grundlæggende råd, som du kan forholde dig til: Vær ikke bange for at spørge om hjælp eller for at erkende, at der er ting, du ikke kan nå. Så vær realistisk omkring din tid og energi – tag én dag ad gangen og lav ugeplaner. Dæk dine grundlæggende behov ved at spise sundt, få nok søvn og dyrke motion. Gør noget godt for dig selv, som fx at se dine venner eller gøre ting, du godt kan lide.

 

Hvis du har brug for hjælp…

… til at håndtere din stress, og er du bosiddende på Frederiksbjerg eller andetsteds i en af Danmarks største studiebyer, Århus, bør du tage en samtale med en dygtig psykolog. Et eksempel på en specialiseret psykolog i Århus er Tadebæks Psykologpraksis, som har stor erfaring med at tale med unge og studerende. Der er ingen skam i at se en psykolog – det viser blot styrke og karakter at kunne reagere på faresignalerne i din krop.

Virksomhed: Tadebæks Psykologpraksis