Det er okay at tale om sorg

15. aug 2021

Hvad sker der, når vi mister?

Der findes mange forskellige former for sorg, og hver enkelt vil reagere fuldstændigt individuelt. Sorg kan komme som følge af et brud, hvor det kommer i form af kærestesorger, det kan komme som følge af et dødsfald i den nære familie eller blandt venner, eller det kan opstå som en reaktion på familiekonflikter, hvor man på den ene eller anden måde har brudt med nære relationer.

 

Det er svært at sætte en formel på sorg, både når det kommer til, hvad det skyldes, og hvad det gør ved os som mennesker. Sandsynligvis vil det være lige så forskelligt, som vi mennesker også er forskellige på så mange andre områder.

 

For mange rammer sorgen som en tung dyne af tristhed, der tager tid at bearbejde. Det nytter ikke noget at skynde på sorgen, selvom det for nogle kan være rart at holde sig distraherede og i gang.

 

Sorg som studerende

Det er ikke rigtigt muligt at graduere sorg, men alligevel kan der være flere omstændigheder ved livet som studerende, der særligt kan gøre det svært at håndtere sorgen. Studerende har ofte meget løse rammer i deres hverdag, og da en vigtig ting, når sorgen skal bearbejdes, ofte er at kunne vende tilbage til nogle faste rammer, der giver struktur, udfordres dette. Derudover kan mange timers hjemmearbejde og selvstudie, hvor man kun har sig selv at støtte sig til, gøre selv små opgaver endnu mere uoverskuelige.

 

Efter lange snakke med en bedemand, planlægning, rustvognskørsel og dertilhørende, begynder hverdagen at ligne sig selv, men det er ikke alle, der bare kan vende tilbage til en normal hverdag efter at have mistet en pårørende, der stod dem nær.

 

Sorg er enormt subjektiv, og ligesom vi oplever fysisk smerte ganske forskelligt, kan der også være stor forskel på, hvordan sorg opleves og håndteres. Mens nogle mennesker kan have lettere ved at bearbejde et nært dødsfald end andre og allerede være tilbage på arbejde en uge efter, kan andre være stærkt påvirket i et år. Når det handler om sorg, er der intet rigtigt eller forkert, og det hele handler blot om at tage det i sit eget tempo, så vidt det er muligt.

 

Få hjælp til sorgen

Når sorgen rammer, kan det hele virke uoverskueligt og svært at navigere rundt i. Derfor er det heller ikke nemt at vide eller at mærke, hvad man selv skal gøre. Det vigtigste er nok blot at gøre noget. Det er okay at tale om sorgen og at vide, at den er der. Både hvis det er dig selv, der er ramt af sorg, eller hvis du kender en studerende, der er i sorg grundet tabet af en pårørende, kan det hjælpe at tale med vedkommende. Derudover findes der naturligvis også sorggrupper og psykologer, der kan hjælpe dig med at bearbejde og finde et sprog for sorgen.