Her kan du søge hjælp

11. feb 2018

Søg støtte og tryghed ved hjælpende hænder

De færreste taler åbent om psykiske problemer, og det kan være svært at åbne op, når det gælder svære tabuiserede emner som seksualitet, depression eller spiseforstyrrelse. Mange unge rammes af psykiske sygdomme eller symptomer herpå, og enden på problemet kan være langt væk, hvis man ikke har nogle at snakke med. Men hvor går man egentlig hen, hvis man har brug for støtte?

 

Hvad er en psykisk lidelse?

En psykisk lidelse er egentlig en betegnelse for en tilstand, som kan forandre dine følelser eller din adfærd. Det dækker over en lang række af symptomer, og der findes desuden mange forskellige diagnoser under den samlede betegnelse ”psykiske sygdomme”. Ordene ”psykisk sygdom” forbindes ofte med ekstreme lidelser, som f.eks. sindssyge, men sandheden er, at det kan være meget andet. Ikke alle får stillet en diagnose, og der findes desuden mange former for forstyrrelser, som alle kan have betydning for det psykiske velbefindende, og som er helt og aldeles normale – f.eks. angst og depression, stress, spiseforstyrrelser eller dårlig seksuel trivsel.

 

Hvis tabuet brydes, findes løsningen

Psykiske problemer er blevet et tabu i vores samfund, fordi det ofte forbindes med noget andet og mere voldsomt, end det egentlig er, og det betyder, at vi lever i et samfund, hvor du f.eks. højest fortæller dine allernærmeste, hvis du lider af angst eller holder det hemmeligt, hvis du lider af en spiseforstyrrelse. Følelsen af at være stemplet som psykisk syg eller anderledes er normal blandt unge, og det kan til tider føles som om, at man ikke kan finde glæden ved livet. Samtidig kan det være svært at vide, hvor man kan søge hjælp. Ved at søge støtte og tryghed når man møder modgang, kan man komme problemerne i forkøbet, og gennem f.eks. samtale, kan man åbne op om sit individuelle problem. Det kan derfor være ekstremt vigtigt at have nogle og snakke med for at komme tættere på en løsning og desuden tættere på at bryde tabuet.

 

Hjælp til støtte og tryghed

Som ung har du mange muligheder for at få rådgivning, hvis du føler, at du har brug for en hjælpende hånd. Den teknologiske udvikling gør det nemt at tage kontakt til den nærmeste familie og venner, og det kan virke betryggende at snakke med disse om sine problemer. Sommetider er det dog ikke helt nok, og man kan have brug for at få professionel hjælp. Har man mod på at åbne op, kan man søge hjælp til samtaler hos f.eks. en psykolog eller en hypnotisør. Det kan dog også være en idé at tage kontakt til sin studievejleder – især hvis problemerne påvirker resultatet af studierne. Desuden tilbydes opholdssteder, som kan hjælpe med f.eks. beskæftigelse, psykisk støtte og bolig. I Børkop ved Midtjylland ligger Fonden Damkjærgaard, som er et bosted for mænd, kvinder og unge mennesker under 18 år. Her tilbydes netop støtte til en øget livsglæde gennem arbejde og skole samt socialpædagogisk hjælp.