Få styr på studiegruppens arbejde
14. sep 2018
Skrevet af Kristian Isen, læser Cognitive Science
Er du organiseret i en studiegruppe med en eller flere af dine medstuderende, kender du garanteret til de mange muligheder, de bringer. En studiegruppes ofte vigtigste formål er organiseret vidensudveksling, så medlemmerne får dybere indsigt i litteraturen og studiets emner. Hertil kan man med fordel bruge en række programmer, der kan hjælpe gruppen med at strukturere både møder og andet arbejde.
Der findes en række forskellige programmer, der kan hjælpe studiegrupper med at strukturere sit arbejde eller med at få mere ud af sin tid. Studiegrupper bruges til en række forskellige formål - nogle repeterer læsningen, debattere emner, laver praktiske opgaver sammen eller noget helt andet. Derfor henvender disse forslag sig til forskellige henseender, og du kan selvfølgelig sagtens bruge flere - hvis ikke dem allesammen - i jeres gruppe.
Vi kender alle Blackboard
Som studerende på Aarhus Universitet er jeg - ligesom studerende på næsten alle universiteter - bekendt med platformen Blackboard. Jeg har tidligere snakket med en Digital Design studerende om systemet, som mødte bred enighed hos mig, da han konstaterede, at det er ganske uforstående, at universiteterne ikke vælger en bedre løsning. Ikke blot er layoutet forældet, men flere funktioner har så store mangler, at de ikke udnyttes overhovedet. Vidste du eksempelvis at Blackboard har en funktion til at sende gruppemeddelelser, der også kan dele filer i studiegrupper?
Deling af noter, beskeder og organisering af kalendere er alle faste dele af arbejdet i en studiegruppe. Til alle disse henseender findes der heldigvis gode programmer, der kan hjælpe til mere effektiv organisering og brug af studiegruppesessionerne. Her er en kort præsentation af nogle programmer, der kan hjælpe jeres studiegruppe.
Programmer til struktur
Det kan være svært at strukturere fælles fora, hvor der både skal deles informationer samt planlægges sessioner og andet arbejde. Facebook, Google og mange andre leverer flere muligheder for at dele filer og aftale mødetidspunkter. Vil I derimod samle det hele i et program, kan det meget vel være:
- Flock:
Flock er en platform, der kombinerer forskellige applikationer og funktioner, så lukkede grupper kan dele filer, noter og kalender. Her kan også kommunikeres via direkte beskeder eller en væg-lignende samtale omkring en opgave, som vi kender det fra Facebook eller Twitter. I forhold til en samtale på Facebook, f.eks., giver Flock i højere grad mulighed for at finde tidligere samtaleemner igen - en funktion, der er yderst behændig, når der skal læses op. Flock findes desuden som app til både telefon og computer.
- TeamViewer:
Et uundværligt program - når først man kender til det - er TeamViewer. Her kan I dele computerskærme med mulighed for fjernstyring. Vi har selv haft stor gavn af denne funktion, som både er gavnlig under vores møder samt til fjernmøder, hvis man eksempelvis skal gennemgå noget arbejde eller lignende for gruppen. Programmet findes som app til alle styresystemer.
- TeamUp:
Er I derimod kun interesserede i at kunne dele en fælles kalender, er TeamUp velegnet. Her er mange muligheder for at personliggøre adgangen, og I kan også tilføje hinanden til specifikke deadlines. Det er særdeles brugbart i eksamensperioder, hvor nogle medlemmer varetager bestemte opgaver. Kalenderen er desuden meget visuel overskuelig.
Programmer til det faglige
- Kahoot:
Nogle kender muligvis allerede Kahoot, som er en online quiz-platform - og blandt mine absolut favoritprogrammer. Det er velegnet, hvis man skal repetere læsestof eller præsentere nye emner til hinanden på en anderledes og sjov måde. I kan tage en af de online quizzer, der findes på hjemmesiden, men I kan også lave jeres egne lige her.
- Brainscape:
Et andet program, som er velegnet til repetition, er Brainscape. Her kan I oprette såkaldte Flashcards, der også er gode til at skabe struktur i forbindelse med oplæsning og eksamensforberedelse. Disse kort fungerer som en slags quiz-kort, hvor man kan læse op på bestemte emner, man opretter.
Programmer til de små ting
I vores studiegruppe, har vi nogle gange fundet os selv i en situation, hvor vi må ty til tilfældigheds-generatorer. Det er eksempelvis, hvis der skal findes en frivillig til noget, vi allesammen gerne vil. Her bruger vi gerne Wheel Decide, som er lidt sjovere og mere visuel end eksempelvis Random Number Generator.
Har I brug for en pause fra læsningen, kan I med fordel bruge den på en omgang Google Feud. Dette er et spil, der handler om at gætte Googles automatiske forslag, når et ord er givent - altid et kærkomment afbræk fra en diskussion!
Har du selv forslag til programmer, apps og lignende, der er gode i forbindelse med jeres studiegruppearbejde, er du meget velkommen til at kommentere herunder.