Sådan bruger du dit netværk til at få et studiejob

03. okt 2017

Lejlighed, studiejob og meget andet - som studerende hører man ofte om, hvor vigtigt et netværk er. Men hvad består et netværk af, og hvordan udnytter man bedst muligt de kontakter, man allerede har? Her kan du læse mere om, hvordan du kan organisere dine kontakter for at kunne udnytte dit netværk på bedste vis i forhold til at skaffe et studiejob.

 

Dit netværk har høj værdi for dig

Søger du et studiejob, kan du med fordel undersøge de mange muligheder, der kan komme fra dit netværk. Dit netværk består af alle de personer, som du kender, og går du et spadestik dybere, er dit netværk også alle dem, dine bekendte kender. Du har derfor uendelig mange muligheder for at komme i kontakt med personer i alle mulige brancher, hvor du finder det relevant at søge job. Dine muligheder for at komme i kontakt med disse mennesker er i særdeleshed blevet muliggjort efter udbredelsen af de sociale medier. Som jobsøgende studerende kan netop sociale medier meget vel være vejen til et godt studiejob.

 

Brug de sociale netværk som jobportal

Facebook, LinkedIn og lignende sociale medier fungerer særdeles godt til organisere dit netværk. Du bør være i kontakt med så mange bekendte, som du overhovedet kan - både fra folkeskolen, din barndoms fodboldklub og festudvalget på dit gamle gymnasium. Gennemgå dine venner og bekendte, så du kan kontakte de personer i dit netværk, der er i en branche, hvor du vil arbejde eller kunne have relevante kontakter. Send dem eventuelt dit CV, eller bed dem sende det videre. Du kan desuden bruge relevante hashtags - eksempelvis #jobdk - for at nå ud over dit direkte netværk.

 

Det handler om at være det første navn på tungen

Sociale netværk er en mulighed for at udveksle informationer, og er du jobsøgende, kan du med fordel videreformidle kontakter og gode råd til dine bekendte. Udover at være en god tjeneste, kan det betragtes som en investering, der muligvis tilbagebetaler sig.

Du skal med andre ord sørge for, at når dit netværk får muligheden for at formidle en god kontakt eller direkte påvirke en ansættelse, skal dit navn være først nævnt. Det gør du bl.a. ved altid at være aktiv i dine relationer. Skriver du jævnligt og holder dit netværk aktivt, er der større chance for at en i dit netværk kontakter dig, når de hører om en åben stilling.

 

Forbered dig også på den personlige snak

Dit netværk er naturligvis mest effektivt, når du møder bekendte i virkeligheden. Derfor bør du altid kunne levere en præsentation på cirka 20-30 sekunder af dig selv, dine interesser, samt hvordan du kan bidrage til en virksomhed klar - en såkaldt ‘elevatortale’. Også nye kontakter skal du være åben overfor. Her fungerer elevatortalen som en glimrende indledning, der ofte leder til en spændende samtale. Husk, du bør altid følge op på nye bekendtskaber - via mail, sociale medier eller bedst; telefonopkald.