Lægeskift ved flytning

11. mar 2017

Hvorvidt du skal skifte læge ved flytning, er helt op til dig selv. Her en række forhold, som du bør overveje, når du skal vælge, om du vil flytte læge – det gælder både belejlighed, transportomkostninger og personlige præferencer.

 

Vælg en dygtig læge nær dig

Én ting er god at slå fast – du SKAL ikke skifte læge, når du flytter hjemmefra. Du kan derimod frit vælge mellem læger eller klinikker, der har åbent for tilgang af nye patienter. Er du flyttet langt væk, kan du med fordel skifte læge. Det gør det mere bekvemt, da du herved får mere fleksibilitet. Når man flytter langt væk, kan det derimod være svært at gennemskue, hvilken læge man bør vælge. En god start er at rådføre sig blandt sine studiekammerater eller andre bekendte, der kender området. Det er vigtigt at vælge en læge, som du føler dig tryg ved.

 

Sådan skifter du læge

Det er ret simpelt at vælge en ny læge. Det gøres via www.borger.dk og kræver, at du har et NemID. Du kan finde linket her. For at begynde dit lægeskift skal du blot trykke på ’Start’ til højre for ’Vælg læge’ – så er du i gang! Du skal huske at vælge din kommune i toppen af siden. Har du ikke NemID kan du tilmelde dig her eller finde en myndighed, som du kan kontakte.

 

Omkostninger og særregler

Der gælder nogle få regler i forbindelse med flytning af læge. De er heldigvis enkle og overskuelige. Her er en kort oversigt.

Det koster 190 kr., hvis du flytter læge, medmindre:

  • Din nuværende læge lukker
  • Nuværende læges praksis deles
  • Du bliver 15 år
  • Du flytter

I forhold til aldersgrænsen gælder, at dine forældre kan kontrollere, hvilket lægehus du hører under indtil, du bliver 15 år. Efterfølgende kan du selv ændre dit lægehus.

Din læge kan desuden komme på hjemmebesøg, hvis du bor indenfor 15 km af lægehuset, men kun 5 km, hvis du bor i København, Frederiksberg, Tårnby eller Dragør. Så længe, du bor inden for denne radius af dit lægehus accepterer du desuden, at du ikke kan opsøge andre lægehuse i tilfælde af sygdomme, som ikke er livstruende.