Guide til at finde lejlighed

02. maj 2018

At finde sin første lejlighed kan være en udfordring. I studiestartsperioderne er lejlighederne yderst eftertragtede, så nogle gange er det godt med et alternativ. Heldigvis etableres flere nye og spændende løsninger rundt omkring i Danmark. Her kommer en guide til, hvordan du kan finde studievenlige boliger i et presset marked.

 

Bo praktisk indtil den værste boligjagt er ovre

Ofte er de bedste lejligheder svære at få fat på (samt dyrere) omkring studiestart. Det er derfor en god idé at lade den værste boligjagt være overstået, inden man jagter drømmelejligheden. Et par måneder efter september kan du få mere lejlighed for pengene. Gå efter en midlertidig løsning og fokuser i stedet på at nyde din studiestart. Søg muligvis et værelse eller find en alternativ løsning. I Aarhus findes eksempelvist skurvogne til leje igennem Studenterhus Aarhus, hvor man kan bo ganske studievenligt. Men du skal stadig være hurtig – skurvognene er eftertragtede, så sid klar ved computeren, når de udbydes til det nye år.

 

At finde en lejlighed uden om sit netværk

Det er uden tvivl en kæmpe fordel at have et stort netværk i den by, som man flytter til. Ofte skifter lejligheder beboere igennem venner, familie eller bekendte. Flytter man langvejs, kan det hurtigt virke uoverskueligt at finde bolig. En oplagt mulighed er at flytte på kollegium. Det kan være en fed oplevelse samt give den fulde ’uni-oplevelse’. Det kræver, at du skriver dig op i god tid – gerne så hurtigt som muligt.

 

Søg de alternative boligløsninger

Vil du helst ikke bo i kollegium eller i skurvogn, kan du finde andre gode løsninger. Der findes flere nye og spændende tiltag, som er opstået ved idéen om boligfællesskab for studerende, der vil væk fra kollegierne. I København findes nu den internationalt roste boligløsning, Urban Rigger, der er et mindre anlæg af containere, der er fuldt udstyrede som studieboliger. Efterspørgslen på disse boliger er høj, så du bør også være i god tid, hvis du vil sikre dig en lejlighed her. Urban Rigger har store ambitioner, så man kan håbe, at flere boliger snart udbydes. Du kan læse mere om projektet her.

 

Vær hurtig og scor den bedste boligløsning

Det er en god idé at gøre sig klar, hvilken løsning man foretrækker i god tid. Er du i tvivl om, om du kommer ind på dit ønskede studie, bør du alligevel have gjort dig nogle overvejelser om, hvordan du ønsker at bo. Så er du klar til at søge bolig dagen efter, at du får besked eller måske skrive dig op til kollegieværelset i god tid, så du er forrest i køen ved studiestart. Er du derimod sikker på at komme ind på dit studie, så gælder kun ét råd – jo før du søger, jo bedre en løsning får du!