Flere ansøgere end kollegieboliger
28. sep 2017
Studiestart presser boligmarkedet yderligere
Gennem de seneste par år er priserne på diverse boliger steget. Samtidigt ses en skræmmende udvikling i det faldende udbud, der sammen med ovenstående skaber et hårdt marked for folk, der leder efter en bolig.
Specielt omkring studietid synes markedet at være ekstra presset og lige netop denne problematik, har Lånio.dk belyst på deres hjemmeside. Dette skyldes, at mange studerende i forbindelse med deres optag på en videregående uddannelse, ønsker at finde en lejlighed. I 2015 angav 22,5% af de 18-34 årige, der flyttede, studier, som værende årsag til flytningen. At så mange ønsker en lejlighed på samme tidspunkt, øger selvsagt presset på et i forvejen presset marked, hvor efterspørgslen allerede er stor.
Færre bor på kollegium
Blandt de 18-29 årige bor halvdelen af disse i 2017 til leje, enten alene eller med flere. Sammenlignet med tidligere år er andelen af unge, der bor i lejet lejlighed forblevet nogenlunde det samme.
Den største ændring ses derimod i, hvor mange, der bor på kollegium. I 2013 boede hele 22% på kollegium, hvor det i 2017 kun er 10%. Yderligere er der en generel mangel på ungdomsboliger og kollegier specielt omkring studiebyerne. Ser man på København, var der mellem den 1. august 2015 og den 1. august 2016 knapt 3.500 ungdomsboliger og kollegier. I samme periode var der dog 13.557 ansøgere. Derudover flyttede kun 1.193 fra boligerne og resulterede dermed i, at kun 8,8% fik plads i denne periode.
Selvom færre i dag bor på kollegium, er der altså stadig en stor efterspørgsel på disse, sammenholdt med udbuddets størrelse.
Udbuddet falder drastisk
Yderligere er der fra 2014 til 2017 forekommet en stigning fra 3% til 12% i antallet af unge, der bor i en bolig, som deres forældre har købt.
Grundet besværet med at finde kollegium, ungdomsbolig m.m., søger mange studerende til deres forældre. Lige netop af denne grund er efterspørgslen steget, men samtidig er udbuddet faldet med 14,5% på blot et år. På samme år er kvadratmeterprisen på disse ligeså steget med 9,2%.
Ydermere er udbuddet af andelslejligheder faldet gennem årene – faktisk er der sket en halvering i udbuddet på kun to år. I 2015 i juli måned, hvor de studerende optages samt de to efterfølgende måneder, august og september, var der 6.723 udbudte andelslejligheder. I 2017 i de samme tre måneder, er der kun 3.195 udbudte. Samtidig er optaget af studerende forblevet relativt stabilt gennem årene.
På baggrund af denne stigning i efterspørgslen, mens udbuddet er faldet, er priserne ligeså steget. Selvom prisen er højere end tidligere, er de unge købere eller deres forældre dog villige til at betale prisen.
Flere udeboende
Baseret på disse tal kan det virke tæt på umuligt for unge studerende at finde en lejlighed og herefter en, der er til at betale med en SU som primær indkomst.
Det er dog muligt at få fat i en lejlighed. I 2014 boede 29% af de 18-29 årige hjemme, hvorimod det i 2017 kun er 18%. Deraf kan det udledes, at det er til at finde en lejlighed, selvom vejen dertil kan synes lang og hård.
Klik her en infografik lavet ud fra studerendes tanker omkring boligjagt!
Relaterede søgeord
Andre indlæg i samme kategori
16. jan 2024
Plaget af hovedpine i hverdagen?
01. nov 2023
5 tips til at personliggøre din...
16. aug 2023
Få dine studenterminder på julet...
08. jun 2023