Skal du flytte fra?

13. sep 2017

Så er det ved at være tid igen. Du står med den sidste papkasse under armen og venter på en af vennerne, som skal bringe dig videre til dit nye hjem. Pludseligt kommer du i tanker om de mærker, som reolen og sofaen har sat på gulvet. Ofte er det skrevet tydeligt i lejekontrakten, om al renovation ved fraflytning skal foretages af håndværkere, for lejligheden skal stå, som da du flyttede ind. Men kan SU’en holde til et nyt depositum, når hele beløbet, du har investeret i nuværende lejemål, bliver brugt på renovation?

Visse ting er vigtige at forholde til ved en fraflytning. Vi har gravet et par stykker frem og deler dem med dig i dette blogindlæg.

 

Istandsættelse ved fraflytning

Hvis du som lejer har boet i en lejlighed med et nedslidt køkken eller badeværelse, skal du naturligvis ikke betale for de mange års slid, som det har gennemgået. En tommelfingerregel siger, at du altid skal aflevere et lejemål tilbage i samme stand, som du modtog det i. Har du vedligeholdelsespligt i den periode, du bor i lejemålet, skal hullerne i væggene lappes og radiatoren fikses, hvis den altså er røget sig en tur under en god fest. Dog er almindelig slitage af gulvet ikke noget, du hæfter for – medmindre skaderne er store og selvforskyldt.

Og husk: du er aldrig forpligtet til at aflevere lejemålet tilbage i bedre stand, end da du modtog det.

 

Normalistandsættelse: undgå de helt store udskejelser

Er du flyttet ind i en helt nyistandsat lejlighed, hvor du har underskrevet lejekontrakten før juli 2015, kan udlejeren kræve, at du afleverer lejligheden nyistandsat ved fraflyt. Denne regel gælder dog ikke længere, der kan derfor kun kræves en ”normalistandsættelse” af dig. Det vil sige, at hvidtning, maling og tapetsering de mest kritiske steder, og ligeledes maling af træ og metal, er påkrævet. Dog betyder det, at du ikke står i håndværkerregninger til op over ørerne, hvis normalistandsættelsen er gjort ordentligt.

 

”Hov, den væg var der ikke da I flyttede ind!”

Selvfølgelig skal vi indrette os komfortabelt, når vi flytter ind et nyt sted, og selvfølgelig skal vi have lov til at bolte ting op på væggene og hænge ny gardiner op, men hvordan skal det egentlig se ud, når vi flytter fra lejemålet? Hvis du har lavet ændringer i din bolig, kan de kun fjernes igen, hvis de ikke forringer boligens værdi. Det betyder, at det er nødvendigt at fjerne de ændringer, som forringer værdien, men samtidigt; hvis du har sat et køkkenskab op med udlejers samtykke, skal den bare blive stående, hvis det var en del af aftalen. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at det er med udlejers accept, når du banker en skillevæg op midt i stuen, så han ikke står ved fraflytningen og siger: ”Hov, den væg var der ikke, da I flyttede ind!”