CV-billede: do’s and don’ts

16. feb 2021

Skal man altid inkludere et CV-billede?

Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at inkludere et billede på dit CV, men der er også tilfælde, hvor det ikke er normen. Hvis du søger i andre lande end Danmark, er det en god idé at undersøge, hvad kutymen er, i det land du søger. I USA og Canada er det fx ikke særlig normalt at vedlægge et billede, hvor det altid kan anbefales i de fleste EU-lande.

Derfor har dit CV-billede en betydning for din jobansøgning

Et CV er ikke bare et formelt dokument, du vedlægger din jobansøgning. Det tjener flere formål, og et af dem er at give din måske kommende arbejdsgiver et billede af, hvem du er.

Med et billede på dit CV kan du give et indtryk af, hvem du er - det handler om at sælge sig selv. Undersøgelser viser, at billeder af mennesker i reklamer er med til at skabe tillid, og det samme gør sig gældende, når du tilføjer et CV-billede. Flere kilder er enige om, at det kun tager få sekunder at dømme andre, og derfor er det vigtigt, du giver et godt førstehåndsindtryk.

5 gode råd til at få taget et CV-billede

For at få det bedste billede til et portrætbillede til dit CV, giver vi dig her nogle gode råd til, hvordan du kan gøre det.

  1. Billedet skal være af dig og ingen andre. Det er jo dig, der søger jobbet, og så er det lige meget, hvordan din bedste ven ser ud.

  2. Vælg en påklædning som passer til jobbet. Søger du job i forretningsbranchen, hvor skjorte og blazer er uniformen? Eller søger du job indenfor kunst og kultur, hvor det kreative udtryk er vigtigt?

  3. Kig ind i kameraet. Øjenkontakt er en vigtig del af kropssproget, og gør det nemmere for den, der skal læse ansøgningen at få et indtryk af dig.  

  4. Føl dig tryg ved fotografering. Billedet bliver mere naturligt, hvis du føler dig tilpas under fotograferingen - så husk at slappe af og se det som en sjov oplevelse.
  5. Husk den røde tråd. Du har måske flere billeder til offentligt skue rundt på diverse sociale medier. Derfor er det en god idé at disse billeder afspejler din stil og væremåde, og derfor skal dit CV-billede også gøre det.

Ting du skal undgå, når du vælger et billede til CV’et

  • Kig ikke ned i jorden
  • Brug ikke et billede fra din sidste charterferie
  • Hav ikke for meget støj i baggrunden

Skal jeg tage billedet selv eller bruge en professionel fotograf?

Du kan sagtens tage billedet selv - det er en nem, billig og hurtig løsning.

Du kan også vælge at få en professionel fotograf til at tage dit CV-billede - de fleste fotografer har heldigvis erfaring med at tage portrætbilleder. Som studerende kan det dog føles som en dyr fornøjelse at hyre en professionel fotograf.

Det behøver faktisk ikke at koste en formue, hvis du gerne vil have taget et professionelt billede til dit CV. Du kan forhøre dig om portrætbilleder, der hvor du før har fået taget pasbilleder - det er nemlig billigere i sammenligning med, hvis du tager ind i et fotostudie. Ellers kan du holde øje med fotografer på universiteter og jobmesser, der kvit og frit tilbyder portrætbilleder til CV’et.