Skru ned for larmen

10. mar 2017

Når du flytter hjemmefra, vil det typisk være til et lejlighedskompleks, hvor der bor flere. Har du været vant til at bo i et hus med din familie, er du måske ikke opmærksom på, hvor meget du larmer. Går du meget tungt, så det generer underboen? Hører du højt musik?

Der er mange måder, man kan genere andre beboere på med sin larm. Når man bor i byen, må man selvfølgelig forvente støj – også fra andre, men måske kan du undgå at genere dine naboer alt for meget, ved at tænke over, hvor meget og hvornår du larmer. Gerne inden det bliver et problem!

Her får du nogle gode råd til at tage mere hensyn til de andre beboere:

 

  • Overhold husreglerne

Når du flytter ind i en lejlighed eller kollegieværelse, følger der som regel husregler med. Her kan du se, hvornår du må bore i vægge og larme i opgangen. Læs reglerne og lev efter dem, for så tager du i hvert fald toppen af frustrationerne hos de andre naboer. Det er især vigtigt, når du flytter ind, at du ikke borer i vægge eller samler møbler til langt ud på nettet.

 

  • Fortæl når du holder fest

Inviterer du studiegruppen til fest, så fortæl det til dine naboer, så de er forberedt på, at I larmer. Hæng en seddel op i god tid i opgangen, hvor du skriver, hvornår du holder fest. Skriv, at hvis I larmer for meget, så kan naboerne kontakte dig på dit telefonnummer (som du også skriver) eller kigge forbi. Det vigtigste er, at I respekterer det, hvis nogen klager over larmen og skruer ned. Ved at fortælle, at man holder fest, giver du også naboerne mulighed for at tage væk den weekend, hvis de har brug for ro.

 

  • Vær stille i opgangen

Er der meget lydt i opgangen, så vær opmærksom på at være stille, når du er der. Ikke noget med at råbe tre etager op, at din ven eller veninde skal huske et eller andet. I dagstimerne er det mere acceptabelt at snakke og larme lidt i opgangen, men bevæger du dig ud og hjem på tidspunkter, hvor du ved, andre sover for eksempel tidligt om morgenen eller sent om aftenen, så gør det stille.

 

Vis hensyn, når du kan

Konflikter omkring larm er noget af det værste, og det er meget grænseoverskridende at bede andre om at være stille, ligesom det er selv at få det at vide. Du kommer selv til at sidde med hovedet i bøgerne i eksamensperioder og gerne vil have ro omkring dig. En måde du kan sætte lidt ind på goodwill-kontoen, er selv at vise hensyn, når du kan. Så hvis du bliver bedt om at være stille, så gør det, og ellers hils på dine naboer, når du møder dem i opgangen. Det gør det også nemmere at bede om ro, når man føler, man kender hinanden.