6 råd - lev sundt på budget

11. okt 2017

Lev sundt og billigt

Kan man leve sundt, uden det bliver dyrt? Ja! Det kræver, at du tænker dig om og planlægger dine indkøb, men det kan lade sig gøre. Her får du de bedste råd til at leve sundt på budget og et bud på en madplan.

 

Her er 6 gode råd til at leve sundt på budget:

 

  • Spis mindre kød

Kød er dyrt, og danskerne spiser generelt for meget kød. Så start med at skære ned for kødet. Det kan være ved at komme grøntsager i kødet i din bolognese eller lasagnen eller ved at lave en mere mættende salat til, så du ikke føler, at du skal spise dig mæt i kød.

 

Indfør også en ugentlig vegetardag eller to, så du helt undgår det dyre kød. Der findes et hav af lækre vegetaropskrifter, så du kommer ikke til at savne kødet.  

 

  • Køb efter sæsonen

Grøntsager er altid billigst, når de er i sæson, og derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvornår grøntsager er i sæson. Der findes mange forskellige skemaer på nettet, som kan give dig et overblik.

Ud over at være billigere, så smager sæsonens grøntsager også bedre og er fulde af vitaminer, og du kan finde dem fra danske leverandører i butikkerne. Dermed skåner du også miljøet – der er altså mange gode grunde til at købe efter sæsonen. 

 

  • Købe grove madvarer

Når maden mætter mere, spiser du mindre og sparer derfor penge. Det er egentligt ret simpelt, så vælg grov pasta, grove grøntsager og fuldkornsprodukter, næste gang du skal handle.

 

  • Lav maden fra bunden

Det tager måske lidt ekstra tid, men der er mange fordele ved at lave din mad fra bunden:

 

Du ved, hvad der er i

Det er svært at gennemskue, hvad der er i pastasaucen eller den færdiglavede pizza. Der er ofte meget sukker og salt i færdigretter, men når du selv er i køkkenet, ved du, hvad der kommer i maden.

 

Det er billigere

Forarbejdet mad er dyrere, end hvis du laver det selv, så der er penge at spare ved at lave maden fra bunden. Det gælder både lasagnen, kødsovsen og brødet. Der er også penge at spare ved at købe en hel kylling og partere den selv. Det kan for eksempel være udgangspunktet for en uges madplan, som du kan se herunder.

 

Mere næring og bedre smag

Jo mere forarbejdet maden er, jo mindre næring er der i, og så smager det bare bedre med et hjemmelavet måltid end færdigretterne.

 

  • Køb stort ind

Det er en god ide at købe stort ind, hvis du vil leve billigere, både fordi du kan udnytte de tilbud, der er i butikkerne, og fordi du undgår at handle ind hver dag. Det kræver, at du planlægger dine indkøb, men med en madplan i hånden er det nemt.

 

  • Undgå madspild

Bruger du de varer, som du køber i stedet for at smide dem ud, er der penge at spare. Så sænk dit madspild og få lidt mere luft i budgettet.  

 

 

Sund madplan på budget

At spise sundt på budget kræver en madplan, så du både kan få planlagt de sunde måltider og få lavet en indkøbsliste. Kig gerne i tilbudsaviserne og se, om der er nogle gode tilbud, og lav din madplan ud fra det. Madplanen herunder kan du bruge som inspiration, og her er der planlagt at købe en hel kylling, som indgår i flere af opskrifterne i løbet af ugen. Når madplanen er på plads, kan du lave en indkøbsliste, så du kun får det, du skal bruge og undgår de dyre impulskøb i butikken.

 

Mandag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød

Frokost: Rugbrød med avokado og hytteost

Snack: Knækbrød med ost

Aften: Kyllingesuppe

Sæt lidt tid af til at lave aftensmad, for du skal dele en hel kylling, som skal bruges resten af ugen. Skær brystfilet af og klip de to kyllingelår af. Kog resten af kyllingen med porre, gulerødder og laurbærblade. Den skal koge cirka en time. Herefter piller du skroget fri for kød. Halvdelen skal bruges til aftensmaden sammen med bouillonen. Den anden halvdel bruges til hønsesalat. Brystfilet og kyllingelår gemmes til resten af ugen.

 

Tirsdag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød

Frokost: Hønsesalat og rugbrød

Snack: Gulerodsstænger med hytteost eller pesto

Aften: Kyllingelår i fad med bagte rodfrugter

 

Onsdag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød

Frokost: Gulerodssalat med æbler

Snack: Rugbrødschips med hytteost eller pesto

Aften: Wok med kylling (brug de to fileter), grøntsager og ris

 

Torsdag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Rester af wok

Snack: Gulerodsstænger med hytteost

Aften: Frikadeller og kartofler

 

Fredag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød

Frokost: Kartoffelmadder og resterne af frikadeller

Snack: Knækbrød med hytteost og agurk

Aften: Kartoffel- og rodfrugtemos med torsk

 

Lørdag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød

Frokost: Rester af torsk på rugbrød

Snack: Æbler i skiver med kanel

Aften: Vegetarlasagne

 

Søndag:

Morgenmad: Havregryn eller havregrød

Frokost: Rester af vegetarlasagne

Snack: Grøntsagsstænger med hytteost eller pesto som dip

Aften: Broccolisuppe