6 råd - lev sundt på budget
11. okt 2017
Lev sundt og billigt
Kan man leve sundt, uden det bliver dyrt? Ja! Det kræver, at du tænker dig om og planlægger dine indkøb, men det kan lade sig gøre. Her får du de bedste råd til at leve sundt på budget og et bud på en madplan.
Her er 6 gode råd til at leve sundt på budget:
- Spis mindre kød
Kød er dyrt, og danskerne spiser generelt for meget kød. Så start med at skære ned for kødet. Det kan være ved at komme grøntsager i kødet i din bolognese eller lasagnen eller ved at lave en mere mættende salat til, så du ikke føler, at du skal spise dig mæt i kød.
Indfør også en ugentlig vegetardag eller to, så du helt undgår det dyre kød. Der findes et hav af lækre vegetaropskrifter, så du kommer ikke til at savne kødet.
- Køb efter sæsonen
Grøntsager er altid billigst, når de er i sæson, og derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvornår grøntsager er i sæson. Der findes mange forskellige skemaer på nettet, som kan give dig et overblik.
Ud over at være billigere, så smager sæsonens grøntsager også bedre og er fulde af vitaminer, og du kan finde dem fra danske leverandører i butikkerne. Dermed skåner du også miljøet – der er altså mange gode grunde til at købe efter sæsonen.
- Købe grove madvarer
Når maden mætter mere, spiser du mindre og sparer derfor penge. Det er egentligt ret simpelt, så vælg grov pasta, grove grøntsager og fuldkornsprodukter, næste gang du skal handle.
- Lav maden fra bunden
Det tager måske lidt ekstra tid, men der er mange fordele ved at lave din mad fra bunden:
Du ved, hvad der er i
Det er svært at gennemskue, hvad der er i pastasaucen eller den færdiglavede pizza. Der er ofte meget sukker og salt i færdigretter, men når du selv er i køkkenet, ved du, hvad der kommer i maden.
Det er billigere
Forarbejdet mad er dyrere, end hvis du laver det selv, så der er penge at spare ved at lave maden fra bunden. Det gælder både lasagnen, kødsovsen og brødet. Der er også penge at spare ved at købe en hel kylling og partere den selv. Det kan for eksempel være udgangspunktet for en uges madplan, som du kan se herunder.
Mere næring og bedre smag
Jo mere forarbejdet maden er, jo mindre næring er der i, og så smager det bare bedre med et hjemmelavet måltid end færdigretterne.
- Køb stort ind
Det er en god ide at købe stort ind, hvis du vil leve billigere, både fordi du kan udnytte de tilbud, der er i butikkerne, og fordi du undgår at handle ind hver dag. Det kræver, at du planlægger dine indkøb, men med en madplan i hånden er det nemt.
- Undgå madspild
Bruger du de varer, som du køber i stedet for at smide dem ud, er der penge at spare. Så sænk dit madspild og få lidt mere luft i budgettet.
Sund madplan på budget
At spise sundt på budget kræver en madplan, så du både kan få planlagt de sunde måltider og få lavet en indkøbsliste. Kig gerne i tilbudsaviserne og se, om der er nogle gode tilbud, og lav din madplan ud fra det. Madplanen herunder kan du bruge som inspiration, og her er der planlagt at købe en hel kylling, som indgår i flere af opskrifterne i løbet af ugen. Når madplanen er på plads, kan du lave en indkøbsliste, så du kun får det, du skal bruge og undgår de dyre impulskøb i butikken.
Mandag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Rugbrød med avokado og hytteost
Snack: Knækbrød med ost
Aften: Kyllingesuppe
Sæt lidt tid af til at lave aftensmad, for du skal dele en hel kylling, som skal bruges resten af ugen. Skær brystfilet af og klip de to kyllingelår af. Kog resten af kyllingen med porre, gulerødder og laurbærblade. Den skal koge cirka en time. Herefter piller du skroget fri for kød. Halvdelen skal bruges til aftensmaden sammen med bouillonen. Den anden halvdel bruges til hønsesalat. Brystfilet og kyllingelår gemmes til resten af ugen.
Tirsdag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Hønsesalat og rugbrød
Snack: Gulerodsstænger med hytteost eller pesto
Aften: Kyllingelår i fad med bagte rodfrugter
Onsdag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Gulerodssalat med æbler
Snack: Rugbrødschips med hytteost eller pesto
Aften: Wok med kylling (brug de to fileter), grøntsager og ris
Torsdag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Rester af wok
Snack: Gulerodsstænger med hytteost
Aften: Frikadeller og kartofler
Fredag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Kartoffelmadder og resterne af frikadeller
Snack: Knækbrød med hytteost og agurk
Aften: Kartoffel- og rodfrugtemos med torsk
Lørdag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Rester af torsk på rugbrød
Snack: Æbler i skiver med kanel
Aften: Vegetarlasagne
Søndag:
Morgenmad: Havregryn eller havregrød
Frokost: Rester af vegetarlasagne
Snack: Grøntsagsstænger med hytteost eller pesto som dip
Aften: Broccolisuppe
Relaterede søgeord
Andre indlæg i samme kategori
13. feb 2023
Undgå spild med disse råd
19. jan 2023
Økologi på SU
23. sep 2022
Sørg for god mad til studentergi...
04. mar 2022