Undgå spild med disse råd

13. feb 2023

Forlæng vinens holdbarhed med disse råd

Sommeren er ikke fuldendt uden et glas hvidvin under solen. I de lune aftentimer varmer et glas rødvin ligeledes til aftensmaden. En lækker vin passer til mange forskellige stunder, men det er sjældent, man tømmer hele flasken. Derfor hober vinresterne sig ofte op i køleskabet, eller også bliver de hældt ud. Det er nemlig de færreste, der ved, hvor længe vin kan holde sig – og får man fat i en gammel vinrest, kan man blive utrolig sløj. Køber man en flaske vin online, bør man derfor være opmærksom på, hvilken årgang den er. Dette er nemlig med til at bestemme holdbarheden. Yngre vin kan som regel holde i fire dage efter åbning, hvorimod en ældre vin kan holde helt op til en uge. Som udgangspunkt holder rødvin længere end hvidvin.

 

Vin i madlavning? Sådan gør du

Ønsker man at undgå spild, er der mange veje, man kan gå. En af de mest oplagte måder, man kan bruge sine vinrester på, er at benytte dem i madlavning. Vin egner sig nemlig særligt godt i simreretter, som skal stå over længere tid og trække. Man kan også give sig i kast med at lave sin helt egen pastasauce med god rødvin. Har du hvidvinsrester, kan du lave en lækker risotto. Denne ret er både velsmagende og SU-venlig. Mulighederne er mange – måske kan du endda opfinde din helt egen ret ved brug af vin? Er du i tvivl om, hvilke vine der er mest oplagt til madlavning, kan du med fordel søge råd hos forhandleren, hvis du køber vin online.

 

Fordele ved at fryse vin ned

Det lyder måske vanvittigt, men hvis du har nogle vinrester, er det en god idé at fryse dem ned i isterningebakker. Dette øger både holdbarheden af din vin, såvel som det skaber et hav af muligheder for at benytte vin i madlavning eller i drinks. Du kan bruge den frosne vin som en slags bouillonterning, eller du kan putte den i en drink. Uagtet brugen er nedfrysning af vinrester en ideel mulighed for at genbruge vinen – det giver både muligheder på madfronten og luft i budgettet.