Hyg på budget

19. apr 2017

Af Cecilie Thorup, journaliststuderende

Vi danskere er verdenskendte for vores ”hygge,” men dyrker vi egentlig selv hyggen nok? Her er mine tricks til, hvordan man hygger sig uden at være millionær.

 

Efter at idéen om skandinavisk hygge har gået sin sejrsgang over hele verden, har jeg genforelsket mig i konceptet. Vi danskere tænker jo ikke særlig meget over hygge, fordi for os er det bare endnu et almindeligt ord – men for resten af verden er hygge blevet idéen om at skabe en rolig stemning og at gøre noget godt for sig selv, og hvem er ikke interesseret i det?

For mig handler hygge om at sætte tempoet helt ned og værdsætte de små ting i hverdagen. Det kan være duften af friskbrygget kaffe om morgenen, din kærestes smilerynker og fuglenes kvidren, for hvor tit tager man sig egentlig tid til at værdsætte det? Hygge handler om at være til stede på et helt nyt niveau, fordi man gør noget særligt for at gøre lige præcis dette øjeblik ekstra hyggeligt.

Husk at hygge om dig selv. Når du er til stede, så bruger du også mindre tid på at spekulere over lektier, deadlines, ubetalte regninger og vasketøj. Heldigvis handler hygge også om at hæve sig over materialisme, så der er masser af mulighed for at bringe mere hygge og tilstedeværelse ind i hverdagen, selvom man er på SU.

Her er mine bedst tips til, hvordan du kan hygge om dig selv:

  1. Gå en tur

Drop sportsuret, drop kalorietællerne og drop fitnesscenteret. Tag i stedet ud i naturen og gå en tur i et roligt og afslappet tempo. Hvis du bor i en af storbyerne, er skoven stadig kun en lille tog- eller bustur væk. Gå i stilhed, og prøv at lade være med at tænke på noget. Bare kig på træerne, bladene og indsnus duftene og iagttag de følelser, du får i kroppen, når du slukker for tankemylderet.

  1. Læs en bog

Hvornår har du sidst læst en bog? Altså som ikke er studierelateret? Jeg vil vædde med, at det sikkert er lang tid siden. Men i stedet for reality-tv og streaming-serier, så får jeg en helt særlig ro i kroppen, når jeg tager mig tid til at falde hen i en god bog. Tag på biblioteket og gå på opdagelse i de gamle værker, eller tag i boghandleren og køb den sidste nye krimi. Riv et par timer ud af kalenderen, hvor du ikke skal noget andet, og sluk telefonen. Det kan være i din yndlingslænestol eller en bænk i en park i solskinnet. At falde hen i en god historie er den bedste måde at koble af på.

  1. Hjemmelavet mad

Fast food, rugbrødsmadder og hverdagsmad på 30 minutter. Studielivet for mig handler ofte om bare at blive mæt så hurtigt og billigt som muligt – især når jeg har brugt alle mine penge på en ny læderjakke og må leve af pasta og ketchup resten af måneden. Men der er en helt særlig værdi i et godt, hjemmelavet måltid, som man har brugt flere timer på at kræse om. Brug tid på at finde de bedste lokale råvarer, og lad din lejlighed blive fyldt med dejlige dufte, mens maden simrer fra gryderne. Inviter dine bedste venner eller din familie på besøg, og brug lige så lang tid på at sidde og nyde maden i fællesskab.

  1. Lav din egen spa derhjemme

Jeg elsker at bruge tid på at pleje mig selv, for det giver mig en helt særlig følelse af velvære. Hiv nogle timer ud af kalenderen, og forkæl dig selv med din helt egen hjemmespa. Laker dine negle, giv din fødder et fodbad, lad din balsam sidde i håret i længere tid, end du normalt har tid til, og giv dig selv en lækker ansigtsmaske, som kan laves billigt selv med få ingredienser.

  1. Skriv dagbog

Jeg har efterhånden et helt lager af dagbøger. Jeg begyndte at skrive dagbog som 11-årig og er aldrig rigtig stoppet, selvom jeg snart fylder 27. For mig er dagbøger ikke forbeholdt teenagepiger, men i stedet et godt redskab til at falde helt ned i gear. Alt for mange hverdage forsvinder bare ud i den blå luft, men når man sætter sig ned og bruger blot et par minutter på at reflektere over dagen og skrive den ned, så sætter man også meget mere pris på den. Og så er det sjovt at læse, når man bliver ældre!

  1. Skriv et brev eller et postkort

Okay, så det går ikke så godt for postvæsenet herhjemme, og det tager efterhånden en uge for et brev at nå frem - men det skal ikke være nogen hinder for at skrive et brev til dem, du holder af. I en verden af snapchats, insta-directs og flygtige billeder, er der en helt særlig værdi i at bruge tid på et håndskrevet brev, og jeg lover, at modtageren bliver glad. Og hvorfor skal postkort egentlig være forbeholdt ferier?

  1. Tænd stearinlys

Der er ikke nogen grund til at gemme stearinlysene væk i hverdagen. Der er intet, der skaber mere hygge end stearinlys, så selvom det bare er en kedelig tirsdag, og aftensmaden igen står på spaghetti med kødsovs, så skab en mere hyggelig stemning ved at finde tændstikkerne frem. Der findes også et hav af gode duftlys, så du samtidig kan få en dejlig aroma i hjemmet.

  1. Bag noget lækkert

Jeg læste engang en artikel om, at der er noget særligt terapeutisk ved at bage, og det tror jeg helt sikkert er sandt. Hvis jeg har haft en dårlig dag, kan jeg sagtens bruge en hel eftermiddag på at bage lækre boller en god kage, som jeg har gjort mig ekstra umage med. Ikke nok med, at det renser hovedet, så er det super hyggeligt, og dem du vælger at dele lækkerierne med, vil med garanti også blive begejstret.