Mal selv - det kan gøres billigt

10. aug 2017

En omgang med malerpenslen kan gøre underværker for en billig bolig, og det behøver ikke koste en bondegård.

 

Måske er du en af de heldige unge, der står og skal flytte ind i en helt indflytningsklar lejlighed, der lige er blevet malet – eller også står du som mange andre unge og skal flytte ind i en studiebolig eller en gammel lejlighed, du skal dele med en eller flere.

I så fald er det en rigtig god idé at få malet, inden du flytter ind. En bolig med ny maling kan gøre underværker for dens stand og udseende, og på den måde gør du boligen til et trygt hjem, som du kan være i over det næste stykke tid.

Du behøver ikke en maler for at male dit værelse – med disse tips kan du sagtens gøre det selv.

 

  1. Start med en ordentlig rengøring

Inden du går i gang med at male er det vigtigt at sørge for, at væggene er ordentligt rene. På den måde er du sikret, at malingen fordeler sig pænt og i et jævnt lag. Hvis der sidder gammel og slidt maling på væggene, kan du fjerne det med brun sæbe. Smør træet ind i brun sæbe og dæk med husholdningsfilm. Sæben vil langsomt, men sikkert blødgøre malingen og derefter løsne den, så du kan fjerne den med en spartel. Herefter er væggene klar til rengøring. Her er det godt at købe noget grundrens, som du kan finde i et byggemarked.

 

  1. Dæk rigtigt af

Nu er væggene rene, men inden du kan begynde at male, er det vigtigt at dække rigtigt og ordentligt af – særligt hvis du ikke er helt ferm med en malerpensel. Der er ikke noget værre end at skulle til at fjerne spildt maling. Har du et trægulv, kan du dække af med pap eller papir. Har du i stedet gulvtæppe, kan det være en fordel at bruge plastik i stedet, da der ellers går hurtigt hul på det. Brug tape til at fæstne afdækningen, så det ikke glider rundt. Og så kan det være en god idé at flytte møbler ind i midten af rummet, så du ikke skal bevæge dig rundt i en labyrint, og så du kan komme ordentligt til.

 

  1. Køb den rigtige maling

Der findes rigtig mange forskellige typer maling, der passer til forskellige materialer. Derfor er det en rigtig god idé at forhøre sig hos sin farvehandler eller byggemarked, når du skal købe malingen. De kan vejlede dig i, hvilken type maling, du har brug for. Hvis du har vægge af træ, skal du bruge træmaling – og hvis du skal male lofter, er det en anden slags maling, du skal bruge. Hvis du ikke har det i forvejen, er det også her, du kan finde udstyr – som for eksempel malerdragter, pensler og bakker.

 

  1. Få hjælp af en professionel maler

I nogle tilfælde kan det være en god idé at hyre en professionel til at gøre arbejdet. Det kan for eksempel være, at væggene i din bolig består af særlige materialer, eller hvis arbejdet kræver en vis ekspertise eller fingerfærdighed.


Det kan også være, at du bare gerne vil sikre dig, at arbejdet bliver gjort ordentligt – eller at du gerne vil prioritere at holde sommerfri, hvis du står og skal flytte ind til studiestart i august. Der findes mange malere, der kan gøre arbejdet forholdsvist billigt, for eksempel Egelinds Malerfirma, der hjælper studerende omkring Horsens, Vejle og Aarhus.