Tænk over strømforbrug

10. jun 2018

Med disse tips kan du sænke dit elforbrug

De fleste er klar over, at et højt elforbrug er lig med store udgifter, og som udeboende ung, kan det være svært at have overblik over, hvad de forskellige penge til elforbruget egentlig går til. Hvert år bruger vi danskere mange flere penge på strøm, end vi egentlig behøver, og med enkelte tips kan du nemt og hurtigt overvåge dit elforbrug, og på den måde kan du spare penge på strøm, og du kan desuden gøre noget godt for miljøet ved at spare på forbruget.

 

Undgå spildt elforbrug – sluk HELT for dine ting

Du har helt sikkert hørt det før, og den er en dræber, når det kommer til spildt el – standby-knappen. Når du slukker for dit TV med fjernbetjeningen, smækker din bærbare sammen eller lader elkedlen stå i stikkontakten, tror du måske, at du har slukket helt for tingene, og de derfor ikke bruger strøm – men sådan er det ikke! Noget som simpelt som at tænke over, at du altid skal slukke dine ting helt, kan spare dig mange penge til strøm, og er du i tvivl om, om dine el apparater slå standby til eller ej, kan du altid tage dem helt ud af stikket for at sikre, at de er slukket.

 

Hav fokus på el, når du laver mad

Madlavning hænger ofte sammen med brug af forskellige produkter, som har med strøm at gøre – ovn, køleskab, fryser, opvaskemaskine, elpisker eller blender, er bare få af de elementer, som typisk indgår i madlavning i alle danske hjem. Specielt køleskab og fryser udgør ifølge undersøgelser en stor den af danskernes elforbrug, og det kan f.eks. skyldes, at man glemmer at lukke lågerne helt til. Du kan hjælpe dit køleskab på vej ved at tø ting op der, da frosne varer vil afgive kulde, og det kan desuden være en fordel for din ovn, da optøet mad ikke kræver sammen ovnkraft og dermed et lavere strømforbrug. Har du en opvaskemaskine, kan du samtidig opnå store besparelser ved at huske og fylde den helt op, inden du starter den – 4 fyldte opvask om ugen er bedre end 9 halvfyldte, og det kan samtidig spare på dit vandforbrug!

 

Belysning er den største udgift

Det er ikke noget, som man nødvendigvis tænker over, men undersøgelser viser om ikke andet, at belysning er den faktor, som giver det største strømforbrug og derfor de højeste omkostninger. Der er derfor også mulighed for at hente store besparelser årligt her. Det gælder både, hvis du husker at slukke din belysning, når du ikke har brug for den, og du kan samtidig tænke over, om du skal skifte til sparepærer for på den måde at have et lavere forbrug.

 

Det er de små ting, som giver de store besparelser

Det kan virke helt åndssvagt, at så små ting kan gøre en forskel for dit elforbrug og ikke mindst de kroner og øre, som du betaler for strøm, men det er oftest de små ting i sammenhæng, som giver de største besparelser. Hvis du husker dig selv på, at du altid skal være opmærksom på dit strømforbrug kan besparelsen på el løbe op og komme dig til gode. Så er spørgsmålet bare – hvad skal du bruge de overskydende penge på nu?