Få hjælp til sorgen

14. jan 2019

Dødsfald i familien kan være svært at overskue for unge

Et dødsfald i familien er altid en meget tragisk og sorgfuld tid for såvel børn som unge og voksne. Der er dog stor forskel på, hvordan den enkelte håndterer sorgen uanset alderen, fordi sorg er et individuelt anliggende. I denne artikel vil vi fokusere på udfordringerne ved at være ung og at skulle håndtere et dødsfald i familien ved siden af et ungdomsliv fyldt med studie, venner og fritidsinteresser. Læs med her, og bliv klogere på sorg i den unges liv.  

 

Fase 1: Kort efter dødsfaldet

Perioden kort efter dødsfaldet er for mange unge helt og aldeles uoverskuelig, fyldt med sorg og frustration. Hvis den unge er alene, og derfor skal tage stilling til alt det praktiske omkring begravelsen, kan det være rigtig godt at rådføre sig med en bedemand som noget af det første. Amtets Begravelsesforretning er et eksempel på, hvordan en bedemand kan være behjælpelig med at søge begravelseshjælp og ordne andre praktiske ærinder. Ved at tage kontakt til bedemanden sørger man for, at der er nogle andre, som kan tage sig af det praktiske, så man derved selv kan få luft for sine følelser.

 

Fase 2: Bearbejdelse af sorg

Selvom sorg er meget individuelt, kan man dog godt give nogle generelle råd til bearbejdelse af sorg. Det er nemlig vigtigt, at man ikke lægger skjul på sine følelser, men giver sig selv lov og tid til at sørge. Derudover er det vigtigt at informere skole, venner, arbejdsplads osv. Omkring dødsfaldet, så man kan få omsorg eller forståelse. Hvis man har svært ved at snakke med sine nærmeste om sorgen, kan det være en fordel at tage imod et af de anonyme rådgivningstilbud, der findes. Her kan man snakke om sorgen med voksne, der ikke har kendskab til en selv eller afdøde. Denne slags tjenester er gratis og anonyme, og derudover foregår de oftest via telefon, hvilket gør det nemmere for nogle at snakke om, hvordan de føler.

 

Fase 3: Den efterfølgende tid

Den efterfølgende tid kan på nogle punkter være den sværeste, fordi den unge skal lære at leve uden familiemedlemmet og tilpasse sig en ny hverdag. Det er vigtigt at vide, at det er okay både at være ked af det, men at det er ligeså okay at være glad. Sorg er altid svær at håndtere, især hvis man er ung og har et studie at passe ved siden af. Derfor er det alfa og omega er at række ud efter hjælp og snakke om sine følelser.