Uddannelsesvalg – interesse eller fornuft?

30. dec 2017

Hvordan vælger man den rigtige uddannelse?

De fleste unge kan nok skrive under på, at det er svært at vælge uddannelse. Skal jeg gå efter det, som giver de bedste jobchancer? Eller skal man tage efter, hvad man brænder mest for? Og hvad er det overhovedet for nogle jobs, der vil være mange af i fremtiden? Og hvad synes jeg egentlig er mest spændende? Det er nogle af de spørgsmål, man som ung kan stå med, når man skal vælge, hvad der skal ske i de næste par år af ens fremtid. Her vil vi forsøge at give vores bud på nogle af dem.

Hvorvidt man skal vælge sin fremtidige uddannelse ud fra, hvad man har lyst til eller ud fra, hvor jobbet er – ja det kan være svært at give ”det rigtige” svar på. For det er jo i sidste ende en vurderingssag. Dog tør vi godt at anbefale, at lade det være en kombination af de to. Der er dog uenighed at finde i debatten omkring, hvorvidt det overhovedet er muligt, at forudsige inden for hvilke områder, der vil mangle arbejdskraft i fremtiden. Nogle argumenter også, at hvis man virkelig brænder for sit felt, skal man nok finde en uddannelse. Derudover er der jo den udfordring, at det først er, når man har prøvet at gå på uddannelsen, at man virkelig ved, hvordan det er. Det er måske også én af de største grunde til, at mange vælger et andet studie, end det de startede på i første omgang.

 

#Nettet – en god start, men...

Det er altid et godt sted at starte, at læse de beskrivelser, der ligger på eksempelvis ug.dk. Du bør dog ikke regne med, at sådan en tekst reelt giver dig det rette indtryk af uddannelsen. Her kan det hjælpe at kigge i uddannelsens såkaldte studieordning, som du finder på uddannelsesstedets website. Den kan godt være tung at komme igennem (men hvis du starter på studiet, skal du jo læse den alligevel). Det er dog en rigtig god idé, ikke blot at søge viden ved at læse. Efter at have læst ovenstående tekster, kan det godt være, at du føler, du ved alt, hvad du har brug for at vide og tænker: ’jeg er sikker på, det er noget for mig’ eller ’jeg er sikker på, det ikke er mig’ – men mange har prøvet at blive overraskede, når de rent faktisk startede på uddannelsen.

 

#Brug studievejlederen!

Netop på grund af dette, er det en virkelig god idé at snakke med en studievejleder fra hver af de uddannelser, du overvejer. Stille nogle spørgsmål, for at blive mere sikker på, at dit indtryk af uddannelsen holder stik.

 

#Studiepraktik – tættest på virkeligheden

Det er også yderst anbefalelsesværdigt at tage i praktik – hvilket du måske også automatisk kommer til, imens du går på en ungdomsuddannelse for eksempel. Praktikken giver ikke nødvendigvis den samme oplevelse, som rent faktisk at gå på uddannelsen, men at gå på studiet i for eksempel en uge, kommer tættere på end det meste andet.

Der er også skoler, som netop har sit fokus på at hjælpe for unge, der gerne vil blive mere sikre på, hvad for en uddannelse der passer til dem. Et ud af flere eksempler her på er Odense Designakademi, som tilbyder kommende studerende at tage enkeltfag og at gå på linjer inden for det kreative felt – netop for at gøre det nemmere at starte på en uddannelse, man vil blive glad for. På netop Odense Designakademi kan du vælge imellem linjerne Spildesign & Animation, Fashion Design, Kunst & Grafisk Design, og Industrielt Design. Det er en design skole, og er lidt som en blanding af en efterskole og en højskole, og du vælger selv, om du vil bo hjemme eller på skolen.

Er du ikke så meget til det med at gå på en kreativ skole (eller ikke villig til at flytte til Fyn og Odense), findes der naturligvis andre skoler rundt i landet. Prøv for eksempel at søge på ’fagskole’ på Google, og snak også gerne med din studievejleder om, hvilke muligheder han eller hun kender til. Mange unge er også blevet glade for deres valg af erhvervsuddannelser, som udbyder en meget praksisorienteret og erhvervsrettet undervisning, hvilket jo netop giver den studerende en god fornemmelse af, hvordan det vil føles at arbejde inden for området.

 

#Bonus tip

Hvis du nu slet ikke aner, hvad du vil i din fremtidige karriere, så kommer her et generelt råd, der måske kan hjælpe dig:

Prøv noget nyt.

Jo flere ting du prøver, jo større chance er der for, at du opdager, hvad du godt kan lide at lave – og jo, der er sandsynligvis et job og en uddannelse derude, du vil kunne lide. Og hvis du har svært ved at forestille dig det lige nu, er du i samme båd som mange andre.