Billige madvarer

15. mar 2017

Få billigere mad med datovarer

Det er i de senere år blevet mere og mere populært for supermarkederne at sætte fødevarerne ned, når de nærmer sig sidste salgsdato. Datovarer hedder de, og både Coop, Dansk Supermarked og Rema 1000 gør brug af det. Du har sikkert også allerede set de gule klistermærker i dit lokale supermarked. Butikkerne gør det både for at undgå madspild og for at tjene penge på de varer, som de ellers skulle smide ud kort efter. For dig betyder det, at du kan spare penge på madbudgettet, hvis du spiser ud fra, hvad der er markeret ned. Datovarer bliver nemlig sat ned med omkring 25-50 %.

 

Samler datovarerne ét sted

Det er blevet nemmere at finde datovarerne i supermarkederne. Flere butikker er nemlig begyndt at have en kølemontre kun til datovarer, ligesom mange butikker også samler nedsatte kolonialvarer. De er typisk placeret i enden af enten køledisken eller reolerne med kolonialvarer. Besøg dit lokale supermarked og undersøg, hvordan de gør, så du ved, hvor du kan finde de billigere varer.

 

Maden får ny holdbarhed

Har du fundet noget kød eller andet, som er markeret ned, så husk, at så snart du behandler maden, får det en ny holdbarhed. Hvis du laver en pakke fars om til frikadeller, kan de efterfølgende holde sig flere dage i køleskabet eller blive frosset ned og holde sig der i nogle måneder. Det er godt lige at have i baghovedet, hvis du finder et godt tilbud.

 

Gå efter disse datovarer

Er du i tvivl om, hvornår det er en god ide at vælge datovarer, så får du her en liste over de varer, som du roligt kan tage med hjem, selvom det er datovarer:

 

  • Alt der kan fryses

Fersk og frosset kød, pålæg, bacon og alt, andet der kan fryses ned.

 

  • Frugt og grønt

Lav det til rodfrugtmos, marmelade og chutney eller frys maden ned til smoothies.

 

  • Dåser og kolonial

Det meste i denne kategori kan holde sig i længere tid end angivet på varen.

 

  • Mælk

Som regel holder mælken sig tre-fire dage længere end udløbsdato.

 

Gode råd til at finde datovarer

Vil du finde datovarer, så er der her nogle gode råd til, hvornår du skal lede, og hvad du skal holde øje med.

  • Hvornår sættes varerne ned?
  • Pålæg og kød sættes som regel ned i løbet af dagen, hvor der er flest på arbejde. Det er her, at der bliver fyldt op i butikken, og hvor varerne samtidig bliver gennemgået.

 

  • Brød bliver som regel sat ned ud på aftenen. I hvert fald det friske brød, som de fleste supermarkeder har. De kan ikke sælges dagen efter, så nogle timer før lukketid, blive de mærket ned.

 

  • Hvor lang tid kan datovarer holde sig?

Der er forskel på, hvor lang tid før udløbsdatoen, at supermarkederne sætter varerne ned. Generelt er det to-tre dage før udløbsdato, afhængigt af, hvilken vare der er tale om. Jo tættere man kommer på udløbsdatoen, jo billigere bliver varen. Så du kan godt opleve, at varer mærkes ned i to omgange. Første gang tre dage inden udløbsdato og så én gang mere tæt på udløb.

 

  • ”Bedst før” eller ”sidste holdbarhed”

Du skal være opmærksom på, om der på varen står ”bedst før” eller ”sidste holdbarhed”. Varer med ”bedst før” kan typisk holde sig længere end udløbsdatoen. Kvaliteten af varen falder, men de bliver ikke dårligere. Det er varer som mel, gryn og eddike. ”Sidste holdbarhed” eller ”sidste anvendelsesdato” kræver, at du bruger din sunde fornuft. Det kan holde sig længere, men det er med meget kort holdbarhed, så vær opmærksom på, om varen er blevet for dårlig. Det er typisk varer som kød, pålæg og mejeriprodukter, der bliver mærket med ”sidste holdbarhed”.

 

  • App’en ”Mad skal spises”

Du har måske stødt på klistermærket med ”Mad skal spises” i din Netto, men det er faktisk også en app. Netto og fødevareBanken har i samarbejde lavet app’en ”Mad skal spises”, hvor du kan se, hvilke varer i din lokale Netto, som er sat ned, fordi de snart har sidste holdbarhedsdag. Det er både medarbejdere og kunder, som kan registrere mad, der snart har udløbsdato.

 

Hjælp din lokale restaurant eller bager

Det er ikke kun i supermarkedet, at du finder datovarer. Med app’en ”Too good to go” kan du finde mad fra lokale restauranter, bagere og lignende butikker, som sælger det mad, de har i overskud til en god pris. Det kan være en sushirestaurant, der gør det muligt at hente en boks billig sushi tæt på lukketid, så de ikke skal smide maden ud. Der dukker hele tiden nye initiativer op som denne, så hold øje med mulighederne for at få god mad, der er tæt på udløbsdatoen.