Hvordan lufter du ud?

04. maj 2018

Du kender det måske godt: det er sommer, du er ude det meste af dagen, og du får ikke lige luftet ud. Eller: det er vinter, du er hjemme en del af dagen – men det plejer at blive så ....... koldt, når du lufter ud, så det har du ikke så meget lyst til.

Kender du så også 5-minutters-reglen? Nok ikke, men det kommer du snart til, når vi gennemgår, hvordan man bør lufte ud i hjemmet.

 

Er det vinter?

Hvis det er vinter i kolde Danmark, mens du læser dette, så bør du lufte ud på følgende måde:

 

  • Luft ud 2-3 gange om dagen – i 5 minutter af gangen – og med gennemtræk. Forklaring: Det fungerer ikke godt, kun at lufte ud en gang om dagen. Der skal mere til. Så for eksempel 15 minutter fordelt over tre gange, er altså bedre end 30 minutter én gang om dagen. Så er det vinter, sparer du altså også på varmen ved at følge dette råd.

 

  • De bedste tidspunkter at lufte ud på, er når du laver mad, og når du går i bad. Det kan også være rigtig godt at lufte ud, når du tørrer tøj. Forklaring: Alle tre aktiviteter har det til fælles, at de skaber en del fugtighed i luften, og det betyder, at du får et sundere indeklima. Mere præcist begrænser du mængden af fugt, skimmelsvamp, støvmider, og skadelige stoffer, der kan være i luften.

 

  • Følgende gælder ikke nødvendigvis kun om vinteren, men det er vigtigt at sørge for, at et rum ikke bliver koldere end 17 grader, og at der højest er 4-5 graders forskel mellem dine rum. Forklaring: Gør du ikke ovenstående stiger fugtigheden. Så har du et rum, du ikke opholder dig så meget i, kan det altså godt betale sig at ofre i hvert fald lidt varme på rummet alligevel.

 

Skal man slukke radiatoren, når man lufter ud?

Om man skal slukke for radiatoren, når man lufter ud, er måske et spørgsmål flere af os har stillet og før, men søger man rundt på nettet, er det svært at finde et entydigt svar på det. Læser man eksempelvis på videnskab.dk, kan man se, at det ikke er noget, forskningen helt har formået og svare på – og at det afhænger af, hvor tæt radiatoren er placeret på vinduet, hvor gammel den er og dens type af termostat.

Jo tættere radiatoren er på det åbnede vindue, jo mere sandsynligt er det, at du bør slukke for den. Men er det en gammel radiator, når den måske næsten ikke at reagere på de 5 minutter, vinduet bør være åbent.

Det bedste råd er: lyt til din radiator. Altså, ikke ved at spørge den, men ved at lytte til, hvor meget mere den eventuelt begynder at larme, når du åbner for vinduet. Det kan være en god indikator for, hvor meget den bliver påvirket af den kulde, der trænger ind, når du lufter ud.

 

OBS: Renovering og efterisolering

Der er set en del eksempler på, at boligejere får renoveret huset og får lavet en bedre isolering for at spare på varmeregningen. Men problemet er, at man ofte glemmer at tænke på, hvordan det påvirker indeklimaet. Det er et problem, man som regel kommer uden om ved at inkludere en professionel i processen. Når varmen får sværere ved at slippe ud, kræver det to ting:

  • At man lufter ud oftere.
  • Det er formentlig også nødvendigt at købe et ventilationsanlæg.

 

Hvis der er for fugtigt i din bolig, er det sjældent noget, du selv vil bemærke. Den mest sandsynlige måde at bemærke det på, er, at det lugter i dit hus eller din lejlighed.

Dette problem kan du komme udenom ved at købe et hygrometer i et byggemarked, hvilket som regel har en ret overskuelig pris (fra cirka 50 kroner). Og så bør du holde øje med at luftfugtigheden ligger mellem 30 % og 60 %. Den skal være i den lave ende om vinteren, og i den høje ende om sommeren.