Vil du bo i kollektiv?
01. okt 2017
Lange ventelister på studieboliger og høje priser på lejligheder i studiebyerne betyder, at flere og flere søger alternativer til en bolig. Et alternativ kan være et kollektiv eller bofællesskab, hvor man får sin egen bolig eller værelse, og så har fælles områder, hvor hele kollektivet kan være sammen. Der findes gamle kollektiver med en lang historie og nyere bofællesskaber, som når tre eller fire studerende lejer en lejlighed sammen.
Uanset om du overvejer et kollektiv eller et mindre bofællesskab, så kan du her blive klogere på, hvilke fordele og ulemper der er ved det boligvalg. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er nemt at komme ind i et kollektiv. Ofte skal man kende nogen for både at vide, hvornår der er noget ledigt og for at blive godkendt. Du kan også oprette dit eget bofællesskab i en større lejlighed, hvor I kan flytte flere studerende sammen.
Fordele ved at bo i kollektiv
Mange forbinder nok kollektivet med et afslappet hippie-liv, hvor fællesskabet er i fokus. Der er også mange glæder ved at bo i kollektiv, og her får du 3 fordele ved at vælge den boform.
-
Fællesskabet
Spørger du, de personer som bor i kollektiv, så er fællesskabet en af de vigtigste grunde til deres valg. Der er som regel altid nogen hjemme, så du kommer aldrig til at føle dig alene i et kollektiv. Der er ofte fællesspisning flere gange om ugen, ligesom man hjælper hinanden med at ordne have, passe børn og gøre rent. Og så er de faste udgifter også fælles, så I deles om licens, udgifter til ny vaskemaskine og lignende. Det gør det en del billigere end at bo selv.
-
Store fælles områder
Afhængigt af, hvad det er for et kollektiv eller bofællesskab du vælger, kan der være forskel på, hvor store fælles områder, du får. Men der vil næsten altid være et fællesrum, hvor I kan spise og hygge jer sammen. Derudover kan du få vaskerum, have og måske et værksted. Alt sammen noget, som du ikke ville have råd til selv med din SU.
-
Ny omgangskreds
Er du tilflytter, så er et kollektiv eller bofællesskab den oplagte måde at få en ny omgangskreds på. Det er ofte meget sociale mennesker, der bor i et kollektiv, så du får sikkert også mulighed for at møde deres omgangskreds i opholdsrummet.
Ulemper ved at bo i kollektiv
Der er også ulemper ved at bo i et kollektiv, som du bør overveje, inden du flytter ind. Har du nogle bekymringer, kan du selvfølgelig også lufte dem, når du ser på dit værelse i kollektivet for at høre, hvordan de løser konflikter og forskelligheder.
-
Uenigheder vil opstå
Når man bor tæt sammen og er fælles om mange ting og udgifter, så vil der opstå nogle gnidninger. Og det er aldrig rart at være på kant med de mennesker, man bor tæt sammen med. Uenigheder kan give konflikter, så det gælder om at løse dem hurtigst muligt. Kan man ikke det, så må du overveje, om du kan leve med det eller ej.
-
Privatlivet
Når du flytter i kollektiv, skal du være klar til at opgive en del af dit privatliv. Du kan altid trække dig tilbage og behøver ikke deltage i det hele, men som udgangspunkt er fællesskabet det vigtigste i kollektivet. Så hvis du er en meget privat person, er det nok ikke kollektivet, du skal søge.
-
Forskellige rytmer
Vi har alle forskellige døgnrytmer, og det gælder om at få rytmerne i kollektivet til at spille sammen. Men skal du op tidligt hver dag for at komme i skole eller på studiejob, er det ikke optimalt, at andre larmer eller rumsterer til langt ud på natten. Så vær klar til at gå på kompromis og leve med, at der kan være lydt. I skal alle være der, men har du brug for din nattesøvn, er det et af de områder, du skal tænke meget over, inden du flytter ind.
Hvad har du lyst til?
Tankerne om et fællesskab, hvor vi kan hjælpe hinanden, være noget for hinanden og have fælles projekter, opgaver og dele udgifterne med andre, er indbegrebet af et kollektiv og bofællesskab. Derfor skal du gøre op med dig selv, om du kan se dig i det hver dag. For har du det, vil du helt sikkert kunne overleve de ulemper, der følger med. I er fælles om at få det til at fungere, så hvis nogen for eksempel ikke gør rent som aftalt, så løser I det i fællesskab.
Lav dit eget bofællesskab
Du kan også vælge at oprette et mindre bofællesskab med nogen, du kender eller med nogen, som deler dine tanker om et bofællesskab. Her er det en god ide at finde ud af, hvad I vil være fælles om, lave rengøringsplaner og generelt sætte rammerne op for, hvordan bofællesskabet skal fungere. Hvis der er nogle gode rammer, som I kan holde hinanden op på, så skal I nok få det til at fungere. Og husk at aftaler skal laves i fredstid, for at de virker i krigstid, så snak om, hvordan I vil løse konflikter og uoverensstemmelser, inden de opstår, så I kan håndtere det bedst muligt, når de kommer.