”Aarhusianere”: Et folkefærd i det midtjyske

02. jun 2017

”Aarhusianere”: Et folkefærd i det midtjyske

Historien om Aarhus er en historie, der går mange hundrede år tilbage i tiden. Det er en historie, der har rødder tilbage i året 1441, da byen fik købstadsrettigheder. Navnet kommer af det olddanske Ārōs , der betyder "Åens Munding". Tilbage ved sin stiftelse var Aarhus en af de mindre danske købstæder. Byen voksede dog støt op igennem middelalderen, enevælden og renæssancen. Den voksede så meget, at Aarhus, med sine godt 270.000 indbyggere, i dag er den andenstørste by i Danmark og den største i Jylland.  Indbyggerne i byen kaldes populært ”Aarhusianere”

Men hvem er de 270.000, der til dagligt er bosat i byen? Hvad kendetegner dem? Hvad kan de lide? Hvad kan de ikke lide? Hvad vil det sige at være en ”Aarhusianer”?

 

Hvornår er man en ”Aarhusianer” ?

At kunne kalde sig en ”Aarhusianer” handler om mere end om, hvor man blev født. Det handler mere, end om hvor man bor, og det handler om mere end om hvor man føler sig hjemme.

Handlinger taler højere end ord, og det er da også igennem handlinger, at man bliver en vaskeægte ”Aarhusianer”.

Disse ting afgør, om du kan kalde dig selv en ”Aarhusianer”

 

 1. Har du badet nøgen på Den Permanente?

Det behøver ikke give mening for dig eller for nogen andre, men alle ”Aarhusianere” kender til ”Den Permanente” og de famøse nøgenbadere. Som ”Aarhusianer” har du blot en enkelt gang vovet halsen og taget del i nøgenbadningen. Helst om vinteren-  så tager du to fluer med ét smæk; nøgenbadning og vinterbadning.

 

 1. Har du set byen igennem regnbuen?

Aros har på trods af de få år siden opførelsen allerede fået kultstatus i Aarhus. Hvad andet kan man forvente af et museum, der er opkaldt efter byen, det er i? For at være en ægte ”Aarhusianer” skal du mindst en gang have besøgt museet og taget rundturen på museets top.

 

 1. Har du bestilt et Aarhus-sæt på en af de kendte værtshuse (fx Kurt’s mor)

Det er de færreste, der synes Aarhus-sættet smager specielt godt. Kombinationen af Arnbitter og øl er ikke for alle. Alligevel har enhver stolt ”Aarhusianer” tit og ofte bestilt sættet på de traditionsrige værtshuse i Aarhus midtby.

 

 1. Har du set overrækelsen af Det Gyldne Bækken?

Med mellem 30.000-40.000 deltagende hvert år, er Kapsejladsen en af de allerstørste begivenheder i Aarhus – og har været det i mange år. Hvis du læser, kender du helt sikkert til traditionen og har måske også deltaget. Kampen om ”Det gyldne Bækken” fylder meget på alle de større uddannelser på AU. Enhver ”Aarhusianer” vil have set overrækkelsen af ”det Gyldne Bækken”.

 

 1. Har du set byens hold spille?

Det er ikke specielt kønt, og det ender sjældent med en sejr, men du kan ikke kalde dig selv ”Aarhusianer”, før du har vist din støtte til ”de hviiee” ved at se dem spille på stadion. De vinder sjældent, men de er stadig byens hold.

 

 1. Har du nydt en sommer i Aarhus?

Det her er måske en af de nemmere ting at krydse af listen, men ikke desto mindre er den vigtig. Hvis den danske sommer rent faktisk dukker på, skylder du dig selv at blive hjemme i en god del af sommerferien og nyde Aarhus fra sin bedste side. Om du vælger at bruge tiden på volleyball ved strandbaren, en kold øl ved åen eller en picnic ude ved Marselisskoven, er du garanteret en god oplevelse. Aarhus om sommeren er bedre end noget andet sted, og du er ikke en rigtig ”Aarhusianer” før du har indset det.

 

Er du en ”Aarhusianer”?

 

Kan du kalde dig selv en vaskeægte ”Aarhusianer”? Test dig selv.

 

Tjeklisten:

 • Har du badet nøgen på Den Permanente?
 • Har du set byen igennem regnbuen?
 • Har du bestilt et Aarhus-sæt på en af de kendte værtshuse (Kurt’s mor
 • Har du set overrækelsen af Det Gyldne Bækken?
 • Har du set byens hold spille?
 • Har du opført dig plat langs ”Åen”?
 • Har du nydt en sommer i Aarhus?

 

Mangler du stadig at krydse et par ting af listen? Så er det om at komme i gang. Den gode nyhed til dig, der ikke er født i Aarhus, er at du sagtens kan kalde dig selv en ”Aarhusianer”, såfremt du kan sætte flueben under alle punkter.